Varianta Omicron a coronavirusului este de temut din cauza transmisibilității crescute și a posibilei rezistențe la vaccinuri, anunță hindustantimes.com. De când au fost detectate în sudul Africii la începutul acestei luni, cazurile noii variante au fost depistate în mai multe țări.
Africa se confruntă cu o interdicție de călătorie dintr-o serie de țări, o acțiune pe care guvernul său a numit-o „nejustificată”. Statele Unite, Marea Britanie și multe alte națiuni și-au oprit zborurile către acea parte a lumii.
Între timp, Canada a raportat duminică primul său caz de Omicron la două persoane. Ministerul Sănătății din Franța a mai spus duminică că opt noi cazuri de Omicron au apărut în țară. Franța se confruntă cu cel de-al cincilea val de coronavirus și a înregistrat duminică peste 31.000 de cazuri. Majoritatea acestora se află în unitățile de terapie intensivă (ICU) ale spitalelor.
Israel, Hong Kong și Belgia au fost printre țările în care Omicron a ajuns devreme.
Iată lista completă a țărilor în care au fost raportate cazuri până acum:
- Africa de Sud
- Botswana
- Belgia
- Hong Kong
- Israel
- Regatul Unit
- Olanda
- Germania
- Republica Cehă
- Austria
- Danemarca
- Australia
- Italia
- Canada
- Franţa
Dr. Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, a declarat agenției de presă Reuters că, spre deosebire de Delta, până acum pacienții nu au raportat pierderea mirosului sau a gustului și nu a existat o scădere majoră a nivelului de oxigen cu noua variantă.
Noua variantă a aruncat, de asemenea, în centrul atenției diferențele uriașe în ratele de vaccinare de pe tot globul. Chiar dacă multe țări dezvoltate oferă a treia doză de rapel, mai puțin de 7% dintre oamenii din țările mai sărace au primit prima vaccinare cu COVID-19, potrivit grupurilor medicale și pentru drepturile omului.
„Până în prezent, nu a fost raportat niciun deces asociat variantei Omicron”, subliniază OMS într-un document tehnic publicat luni, care emite recomandări autorităţilor pentru a încerca să împiedice răspândirea noii variante virale.
„Având în vedere mutaţiile care ar putea să confere un potenţial de ocolire a răspunsului imunitar şi, posibil, să ofere un avantaj în termeni de transmisibilitate, probabilitatea ca Omicron să se răspândească la nivel mondial este ridicată”, afirmă OMS.
„În funcţie de aceste caracteristici, ar putea să existe vârfuri viitoare de COVID-19, cu potenţiale consecinţe severe în funcţie de diferiţi factori şi, în special, de locurile unde aceste vârfuri s-ar produce”, adaugă OMS.
Organizaţia subliniază totuşi că există în continuare numeroase necunoscute în privinţa Omicron: contagiozitatea sa, dacă ea este inerentă mutaţiilor constatate sau dacă provine din faptul că varianta poate ocoli mai bine răspunsul imunitar; nivelul de protecţie conferit de vaccinurile împotriva COVID-19 în ce priveşte contagiozitatea şi severitatea bolii; dacă varianta provoacă simptome mai grave.
Guvernul britanic, care deţine preşedinţia rotativă a G7 (grupul principalelor şapte economii ale lumii), a anunţat duminică seară convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor sănătăţii din ţările ce formează acest grup, pentru a discuta despre noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2, transmite AFP.
Aşadar, miniştrii sănătăţii din Marea Britanie, SUA, Canada, Franţa, Germania, Italia şi Japonia se vor întâlni „luni, 29 noiembrie, pentru a discuta despre evoluţia situaţiei legate de Omicron”, în cadrul unei „reuniuni de urgenţă”, a precizat Ministerul Sănătăţii britanic.
Noua variantă a fost confirmată, mai întâi, în probe prelevate în Botswana, începând cu 11 noiembrie şi Africa de Sud, începând cu 14 noiembrie. Pe 24 noiembrie Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a fost sesizată cu privire la existenţa noii variante de către Africa de Sud, ţară care a înregistrat în ultimele săptămâni o înmulţire accelerată a cazurilor de COVID-19.
Noua variantă provoacă îngrijorare în lumea întreagă, întrucât prezintă mutaţii multiple, dar încă nu este elucidat impactul acestora - contagiozitate, simptomatologie, severitatea bolii, rezistenţa la vaccin, etc - comparativ cu variantele deja descoperite, în special Delta, dominantă în prezent şi cunoscută ca fiind foarte contagioasă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News