Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Libera circulație, un vis tot mai îndepărtat. Țările UE reintroduc controale la granițe (analiză Reuters)
WhatsApp
Zona de liberă de circulație din interiorul Uniunii Europene devine din ce în ce mai limitată, în contextul în care tot mai multe țări reintroduc controale la granițe, invocând "amenințări grave la securitatea internă". 
Controale la frontiere pentru mai multe țări Schengen (Sursa foto: Freepik)

Uniunea Europeană se confruntă cu o creștere a sosirilor de migranți, atât legale, cât și ilegale, ceea ce determină unele state membre să reintroducă temporar controale la frontiere în ceea ce este în mod normal o zonă de liberă circulație.

Regulile Schengen ale blocului permit astfel de acțiuni "ca ultimă soluție" în cazuri considerate amenințări grave la securitatea internă sau politica publică, relatează Reuters.

Tările UE care au reintrodus controale mai stricte la granițe

 

Austria

Austria a introdus controale la frontiera cu Republica Cehă în octombrie, programate să dureze până pe 6 decembrie.

Începând cu noiembrie, a prelungit controalele la frontierele cu Slovenia și Ungaria până în mai 2024, invocând presiuni asupra sistemului de primire a azilanților, amenințări legate de traficul de arme, rețelele criminale legate de războiul din Ucraina și traficul de persoane.

Danemarca

Danemarca în august a intensificat controlul la frontiere pentru sosirile, inclusiv cele din țările Schengen, la aeroportul din Copenhaga, pentru a spori securitatea după incidentele în care a fost ars Coranul.

A prelungit controalele la frontiera terestră dintre Danemarca și Germania și în porturile cu conexiuni de feriboturi către Germania până în mai 2024, conform unui raport al Comisiei Europene.

Guvernul a declarat că răspunde la o creștere a migrației neregulate și a invocat amenințările terorismului și crimei organizate, spionajului străin și războiului din Ucraina.

Germania

Germania a anunțat controale în septembrie la frontierele terestre cu Polonia, Republica Cehă și Elveția, programate să rămână în vigoare până pe 4 decembrie. Berlinul a spus că trebuie să răspundă unei creșteri a imigrației și nivelurilor ridicate de contrabandă.

Germania, care are cea mai mare economie a Europei, a înregistrat o creștere semnificativă a cererilor de azil în acest an.

Berlinul a prelungit, de asemenea, controalele la frontiera terestră cu Austria până în mai 2024, afirmând că aceasta este o reacție la ceea ce a numit o presiune asupra sistemului său de primire a azilanților, amenințări la adresa securității legate de terorismul din Orientul Mijlociu și războiul din Ucraina.

Italia va prelungi controalele și în 2024

 

Italia

Italia a reinstaurat controalele poliției la frontiera sa de nord-est cu Slovenia începând cu 21 octombrie, afirmând că unii migranți în tranzit pe ruta balcanică ar putea fi teroriști.

Controalele vor fi în vigoare cel puțin până pe 9 decembrie. Ministrul de Interne Matteo Piantedosi a declarat în octombrie că acestea vor fi probabil prelungite și în anul următor.

Norvegia

Norvegia, care face parte din acordul Schengen, dar nu este membră a UE, a reinstaurat controalele la frontierele sale portuare cu conexiuni de feriboturi către zona Schengen începând cu 12 noiembrie. A făcut referire la amenințări la infrastructura sa de pe uscat și pe mare și la serviciile străine de informații.

Aceste controale ar trebui să dureze până pe 5 mai 2024.

Polonia

Polonia a prelungit controalele temporare la frontiera sa cu Slovacia până pe 3 decembrie, invocând eforturile migranților de a intra ilegal de acolo.

Guvernul a fost zguduit de un scandal "vize contra bani" mai devreme în acest an, când opoziția l-a acuzat că a fost complice într-un sistem în care oamenii primeau vize într-un ritm accelerat fără verificări corespunzătoare după ce plăteau intermediari.

Suedia

Suedia a întărit controalele în august la frontierele sale, acordând poliției de frontieră mai multe puteri, inclusiv percheziții corporale și utilizarea sporită a supravegherii electronice.

În aceeași lună, guvernul a ridicat nivelul de amenințare teroristă al Suediei, spunând că a dejucat atacuri după ce arderea Coranului a declanșat amenințări din partea militanților islamisti. Începând cu noiembrie, a prelungit controalele la frontiere până în mai 2024.

Franța a invocat amenințările teroriste

 

Franța

Franța, începând cu noiembrie, a reintrodus controale la frontierele sale cu statele membre Schengen, invocând ceea ce a numit amenințări teroriste. Controalele ar trebui să dureze până pe 30 aprilie 2024.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a anunțat consolidarea securității în octombrie la frontiera cu Belgia după uciderea a două persoane de către un atacator în Bruxelles.

Slovacia și Slovenia

Guvernul Slovaciei la 20 noiembrie a aprobat menținerea controalelor temporare la frontiera cu Ungaria până pe 23 decembrie. Guvernul încearcă să limiteze numărul de sosiri ilegale, afirmând în noiembrie că a reținut aproximativ de 500% mai mulți migranți care au sosit ilegal în acest an în comparație cu 2022.

Pe 17 noiembrie, Slovenia a prelungit controalele la frontierele cu statele membre Schengen până pe 9 decembrie. Guvernul a invocat conflictul armat din Ucraina, Orientul Mijlociu și Africa, precum și amenințările crescute de la crimele organizate și terorism.

De asemenea, intenționează să reintroducă controale pe acele frontiere timp de șase luni, începând cu 22 decembrie.

În octombrie, Slovenia a desfășurat poliție la trecerile de frontieră cu Croația și Ungaria.

Finlanda a închis toate granițele cu Rusia, cu o singură excepție 

Finlanda a închis temporar toate cu excepția unei traversări de pasageri către Rusia, după ce mai mult de 700 de migranți au sosit la diferite posturi de frontieră în decurs de două săptămâni.

Helsinki afirmă că Moscova este responsabilă pentru transportul unui număr neobișnuit de mare de migranți la frontiera sa, ceea ce Kremlinul neagă.

Nu s-a anunțat încă o dată de redeschidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel