"Din decembrie, după intrarea în vigoare a OUG privind implementarea formularului digital de intrare în România și până în prezent, s-au dat mii de amenzi contravenționale românilor care s-au întors în țară și nu au completat formularul digital de intrare în România (PLF). Din nefericire, autoritățile nu și-au făcut treaba cum trebuie și nici nu au informat oamenii cum să acceseze platforma, iar multe date cu caracter personal nu au ajuns la DSP dintr-o eroare tehnică sau dintr-o problemă birocratică”, a spus Șoldan, potrivit publicației locale Monitorul de Suceava.
El a afirmat că cei mai mulți dintre românii care s-au întors de sărbători în țară s-au trezit cu amenzi usturătoare, deși majoritatea acestora au completat în mod corect formularul digital de intrare în România.
Deputatul PSD de Suceava a arătat că sunt cazuri de persoane care au primit mai multe amenzi de câte 3.000 de lei după ce au trecut frontiera mai multe zile la rând pentru a merge la lucru într-o localitate din țările vecine României. Gheorghe Șoldan a mai spus că în baza acestor prevederi au fost amendați și piloți și însoțitori de zbor.
„Mulți dintre cei amendați nu mai pot face dovada completării formularului digital de intrare în România, iar DSP-ul nu mai dispune de aceste date. Prin urmare, un proces individual sau colectiv împotriva instituțiilor statului ar duce această situație într-un blocaj din care vor avea de pierdut românii. Pentru a evita această situație neplăcută pentru zeci de mii de muncitori, dar și pentru toți cei care în mod nedrept au fost amendați, deși au completat formularul la timp, am propus anularea tuturor amenzilor aplicate pentru necompletarea formularului digital de intrare în România (PLF) și returnarea tuturor sumelor încasate de către stat, plata parțială sau totală a amenzilor”, a precizat deputatul Șoldan.
El a arătat că inițiativa sa a fost înregistrată oficial și a solicitat tuturor parlamentarilor să o adopte, în regim de urgență, pentru a pune punct acestei situații revoltătoare.
Mii de români care au intrat în țară începând cu data de 25 decembrie au fost amendați abuziv. Oamenii au completat formularul stabilit de lege în termenul prevăzut de lege însă tot au fost amendați. Eroarea autorităților române se traduce prin mii de procese deschise în instanțele din toată țara pentru anularea sancțiunilor.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a explicat formularul de localizare a pasagerului, anunțând că s-au redus amenzile pentru necompletare de la 1.000 de lei la 500 de lei.
Autoritățile modifică regulile de completare a formularului de localizare a pasagerului. Iată principalele modificări anunțate de Adriana Pistol:
- termenul de 24 de ore în care se putea completa până acum formularul, înainte de intrarea în România, a fost extins la 72 de ore. Formularul poate fi completat și la 24 de ore după trecerea graniței
- au fost introduse excepții referitoare la câteva categorii profesionale care trec granița des și nu pot completa practic formularul de fiecare dată. Pistol a anunțat că aceste persoane exceptate trebuie să completeze o singură dată formularul, iar dacă nu vor mai face parte din categoriile exceptate vor anula primul formular. Este vorba despre piloți, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine României și trec granița cel puțin o dată pe zi, navigatori, personal medical care ar putea transporta pacienți peste hotare.
- a crescut perioada cât sunt păstrate datele personale din formular la 6 luni, având în vedere necesitatea, în unele cazuri, de a dovedi felul în care a fost completat dacă există litigii de natură juridică în privința amenzilor
- amenzile pentru cei care nu au completat formularul nici după intrarea în țară au fost reduse de la 1.000 de lei la 500 de lei.
"În legătură cu formularul de localizare a pasagerilor. Aici am adus câteva modificări ordonanţei de urgenţă iniţiale. Exista un termen de 24 de ore necesar completării acestui formular înainte de intrarea în ţară. Acest termen a fost crescut la 72 de ore. Practic, oricine soseşte în România poate să completeze acest formular cu 72 de ore înainte şi, sigur, 24 de ore după trecerea graniţei", a declarat Adriana Pistol într-o conferinţă de presă.
"Au fost introduse câteva excepţii referitoare la câteva categorii profesionale, cele care prin natura profesiei traversează graniţa românească mult prea frecvent pentru a putea la modul efectiv şi practic să completeze de fiecare dată acest formular. (...) Este vorba de piloţi, mecanici de locomotivă, transportatori de mărfuri, persoane care lucrează în statele vecine şi, practic, o dată pe zi traversează graniţa, navigatori, personal medical. Aceste categorii profesionale au doar obligaţia de a completa o singură dată formularul, declinându-şi apartenenţa la una din aceste categorii profesionale. Este suficient pentru a putea traversa frontiera fără niciun fel de probleme. În situaţia în care nu mai fac parte din aceste categorii profesionale exceptate, trebuie să-şi anuleze primul formular şi să aplice prevederile ordonanţei ca şi celelalte persoane", a precizat secretarul de stat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News