Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Larva gândacului de bălegar, a patra insectă aprobată ca aliment în UE. Se va pune în pâine, paste, prăjituri sau chipsuri
WhatsApp
Uniunea Europeană a autorizat recent comercializarea larvelor de gândac de bălegar ca aliment nou. Ele vor fi un ingredient în diverse produse, cum ar fi pâinea, pastele, prăjiturile sau batoanele de cereale.
Larva gândacului de bălegar este a patra insectă aprobată ca aliment în UE. În ce alimente se poate adăuga

Uniunea Europeană ( UE ) a dat recent undă verde producției și comercializării unui nou aliment. De acum înainte, pulberea de larve a gândacului de bălegar pot fi adăugate la conținutul a până la 23 de produse prezente în alimentația oricărui consumator: părinți, copii, bunici. În acest fel, insectele menționate mai sus vor reprezenta un alt ingredient pentru toate tipurile de pâine, paste, prăjituri sau chipsuri, printre altele.

Acest lucru reiese clar din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/58 al Comisiei Europene care a intrat în vigoare la sfârșitul lunii ianuarie. În acesta, atât președintele, Ursula von der Leyen, cât și restul Comisiei, autorizează compania franceză Ynsect NL BV să comercializeze larvele gândacului de bălegar sub formă "congelată, pastă, uscată și pulbere".

Aceasta înseamnă că atunci când consumatorii cumpără pâine, supe, fursecuri, batoane de cereale sau terci în orice supermarket este posibil să achiziționeze și aceste insecte potrivite pentru consumul uman. Desigur, UE a dispus și în regulament ca alimentele care conțin larve de gândac să fie "etichetate corespunzător", astfel încât consumatorul să fie conștient de ceea ce cumpără și ce mănâncă.

Ce produse pot conține larve de gândac de bălegar

 

Larvele de gândac de bălegar pot fi folosite în (conținut maxim din 100 grame de produs finit): pâine si chifle - 20 g (sub formă de pulbere), ciorbe - 15 g (sub formă de pulbere), Biscuiți sărați și grisine - 10 g (sub formă de pudră), Fidea - 10 g (sub formă de pudră), Chipsuri - 10 g (sub formă de pudră), Gustări, altele decât cartofii prăjiți - 10 g (forma uscata) / 10 g (forma pulbere), Cereale procesate și cereale pentru micul dejun - 10 g (forma uscata) / 10 g (forma pulbere) Unt de arahide - 15 g (sub formă de pulbere), articole de ciocolată - 5 g (sub formă de pulbere), Batoane de cereale - 25 g (formă uscată) / 25 (formă pudră), Terci- 15 g (sub formă de pulbere), Gustări sărate gata de consumat - 20 g (sub formă de pulbere), Premixuri (uscate) pentru produse de patiserie - 10 g (sub formă de pudră), Mâncăruri de paste uscate - 10 g (sub formă de pudră), Produse de paste umplute - 28 g (forma congelată sau pastă) / 10 g (formă pudră), preparate din carne - 14 g (forma congelată sau pastă) / 5 g (formă pudră), înlocuitori de carne - 40 g (forma congelată sau pastă) / 15 g (formă pudră), Lapte și înlocuitori de lactate - 10 g (sub formă de pudră), Mâncăruri pe bază de cereale sau paste - 5 g (sub formă de pulbere), Mâncăruri pe bază de pizza - 5 g (formă uscată) / 5 g (formă pudră), zer praf - 35 g (sub formă de pulbere), suplimente alimentare - 4 g/zi (sub formă de pudră). 

În ciuda acestui fapt, larvele gândacului de bălegar nu sunt primele insecte care au fost adăugată pe lista alimentelor autorizate de Bruxelles. Este permis şi consumul de vierme de făină, lăcustă migratoare şi greier domestic. Și, ca în toate cazurile, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară – EFSA , a trebuit să dea voie printr-un aviz științific privind siguranța consumului larvelor, scrie publicația El Espanol.

Primele paste din făină de greieri au ajuns deja în magazinele din Italia. Vezi aici detalii.

Un monopol de cinci ani al unei firme din Franța

 

Momentan, o singură companie din întreaga Uniune Europeană este autorizată să comercializeze larve de gândac de bălegar, deși nu este blocată posibilitatea ca și alții să se alăture acestei afaceri.

"Numai societatea Ynsect NL BV este autorizată să introducă pe piața Uniunii alimentul nou menționat la articolul 1 pentru o perioadă de cinci ani de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, cu excepția cazului în care un solicitant ulterior obține autorizație pentru acest lucru", se arată la articolul 2 din regulament.

Astfel, compania franceză Ynsect NL BV este singura autorizată de UE să comercializeze larve de gândac de bălegar.

Prin urmare, pe termen scurt, Ynsect NL BV se poate bucura de un monopol în acest domeniu. Această companie, de origine franceză , a fost înființată la Paris în 2011 cu scopul de a "reinventa lanțul alimentar" datorită „propunerii unei alternative mai sustenabile, cu o calitate nutrițională ridicată”, așa cum expun ei înșiși pe site-ul lor.

Astăzi, ei au devenit „ liderul mondial ” în producția de ingrediente pe bază de insecte pentru nutriția oamenilor, animalelor și plantelor. Printre aceste ingrediente se numără, desigur, larvele de gândaci de bălegar, recent autorizate în Uniunea Europeană. Compania, de fapt, spune despre aceste larve și gândaci, în general, că sunt „alimente pline de proteine, vitamine și minerale de înaltă calitate, ceea ce face posibilă utilizarea lor în întregime, chiar și excrementele lor”.

Acesta este motivul pentru care EFSA , în avizul său științific, a declarat că aceste larve sunt sigure pentru consumul uman, dând motive Comisiei să autorizeze comercializarea larvelor de gândac de bălegar. Unele larve care, după cum sa explicat, pot fi unul dintre ingredientele a până la 23 de produse pe care consumatorii le cumpără în mod regulat.

 

-------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel