Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
La șapte ani de la Brexit, majoritatea britanicilor vor să se întoarcă în Uniunea Europeană
WhatsApp
Sondajele YouGov arată: populația Regatului Unit a regretat în mare parte referendumul care, la 23 iunie 2016, a decis despărțirea Marii Britanii de Uniunea Europeană. De atunci, Brexit a fost un proces lung și complicat care, din punct de vedere politic, nu a dat rezultatele promise de cei care l-au susținut.

Au trecut șapte ani de la referendumul pentru Brexit. La 23 iunie 2016, cetățenii Marii Britanii au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Campania pentru referendum fusese lungă și dură, cu promisiuni privind o mai mare independență politică, mai mulți bani pentru a fi dedicați unor domenii precum NHS și mai puțină birocrație chibzuită. În cele din urmă, Leave a câștigat cu 52% din voturi, față de 48% pentru Remain. Astăzi, sondajele arată că opinia din țară s-a schimbat definitiv.

YouGov, o companie britanică de sondare autorizată, a arătat că, dacă s-ar reveni la vot, excluzând persoanele care nu ar merge la urne sau care nu știu ce ar alege, 58,2% ar vota pentru revenirea în UE. Cifra s-a consolidat de luni de zile: în februarie a fost chiar mai mare, de 60%, cea mai mare cifră înregistrată vreodată în sondajele YouGov pe această temă.

La șapte ani de la Brexit, majoritatea britanicilor vor să se întoarcă în Uniunea Europeană

 

Nu a fost întotdeauna așa. La începutul anului 2021, doar 47% din populație ar fi ales să revină în Uniune. De atunci, însă, criza economică și lipsa de credibilitate a guvernului conservator - care a trecut de la Boris Johnson, la scurtul mandat al lui Liz Truss, până la actualul Rishi Sunak - au sporit din nou regretele celor care ar vrea să se întoarcă în UE. Din aprilie 2021 (când măsurile împotriva Covid au fost relaxate și vaccinurile au început să se răspândească) până astăzi, rata de dezaprobare a guvernului a crescut de la 42% la 65%, potrivit datelor YouGov. Cea de aprobare s-a prăbușit de la 37% la 15%. Nu numai atât, dar cetățenii britanici au declarat recent chiar că au mai multă încredere în Comisia Europeană (25%) decât în propriul guvern (24%).

Pe scurt, Brexitul s-a dovedit a fi departe de visul anunțat, iar acest lucru a avut un impact și asupra altor țări. De exemplu, prin îndepărtarea ideii de noi "scurgeri" din UE. Atât în Italia, cât și în Franța, două țări care au avut întotdeauna o tendință spre euroscepticism, majoritatea populației ar alege să rămână la un eventual referendum: 63% și, respectiv, 62%. Cifra este și mai mare în Germania (69%), în timp ce în Spania nu există nicio contestație (87%). Locuitorii din Marea Britanie nu cred ei înșiși că alte țări vor pleca: 42% cred că acest lucru este puțin probabil, față de 40% care cred că este probabil. Aceste cifre par echilibrate, dar în 2020, posibilii erau 58%, iar scepticii 26%.

Cu toate că majoritatea britanicilor și-ar dori totuși să reintre în UE, consensul în țară este că acest lucru nu se va întâmpla. Într-un sondaj, 48% dintre respondenți au declarat că li se pare puțin probabil, și doar 33% au spus contrariul. Alegătorii laburiști au fost mai optimiști (44% "probabil", 41% "puțin probabil"), iar conservatorii mai sceptici (25% "probabil", 59% "puțin probabil"). Din nou, însă, tendința arată o creștere a celor care cred că o revenire la Uniune este posibilă.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel