Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
La ce se gândesc aproape cinci din zece români atunci când vine vorba de tehnologia 5G
WhatsApp
Cu toate că nu există niciun studiu care să ateste că tehnologia 5G ar fi dăunătoare sănătăţii, știrile false sau pseudo-studiile îi fac pe românii care au auzit de 5G (42%) să creadă că aceasta este nocivă stării de sănătate.
Foto ILUSTRATIV

Conform experților Samsung care au contribuit la realizarea raportului „Innovation Report”, în condițiile în care în spectrul de frecvenţe pe care funcţionează 5G, semnalul este mai scurt decât în cazul 3G și 4G, asta înseamnă că pentru o acoperire bună trebuie amplasate mai multe antene 5G decât 4G. De aceea, unii români sunt convinși că radiaţiile emise de 5G vor fi mai mari decât cele 4G și astfel vor fi dăunătoare sănătăţii.

„În realitate, puterea radiaţiilor emise de antenele 5G este mai mică decât puterea radiaţiilor din reţelele curente”, susțin specialiștii companiei citate prin intermediul unei informări, potrivit gandul.ro.

Cercetătorii declară că percepţia asupra 5G este diferită faţă de realitate, iar „piaţa trebuie educată în privinţa beneficiilor pe care o asemenea tehnologie le aduce” (mai mult decât o viteză rapidă), „dar și combaterea ideilor că 5G dăunează sănătăţii”.

 

Atunci când vine vorba de 5G, aproape jumătate dintre români spun doar că au auzit de această tehnologie

 

Datele cercetării spun că primul lucru la care se gândesc românii atunci când vine vorba de 5G este viteza mare de internet. Dintre concetățenii întrebaţi dacă au auzit de 5G, doar 24% au răspuns pozitiv cu privire la acest termen și au declarat că-i știu foarte bine beneficiile.

Majoritatea (42%) au spus că au auzit de 5G, dar că nu cunosc prea multe despre beneficiile aduse, în timp ce 26% sunt familiarizaţi cu termenul 5G, dar nu știu nimic despre beneficii. Doar 8% dintre respondenți nu au auzit deloc despre subiect.

Cei care știu câte ceva despre 5G asociază spontan tehnologia cu o viteză de internet mai mare, o conexiune mai bună în locuri aglomerate, dar și cu o conexiune mai sigură. În același timp, sunt conștienţi că un abonament 5G este mai scump, dar și că nu are o acoperire la fel de bună ca 4G.

Un alt aspect demn de menţionat este faptul că românii se așteaptă ca operatorii telecom (87%), producătorii de dispozitive mobile (85%) și dezvoltatorii de aplicaţii și software. (85%) să facă front comun pentru servicii 5G de calitate.

 

5G explicat. Aplicabilitate

 

Potrivit experților, tehnologia 5G este considerată viitorul internetului datorită a trei factori importanţi: o viteză mult mai mare, număr sporit de conexiuni, dar și o latenţă mai mică.

„Dacă viteza de download teoretică a 4G este de 100Mbs/s, pe 5G această viteză poate ajunge la 10Gb/s, adică de 100 de ori mai mult. Asta înseamnă că ai putea să descarci un film de două ore și jumătate în doar 3,6 secunde, în comparaţie cu 6 minute pe 4G sau cu 26 de ore pe 3G”, explică aceștia.

Capacitatea de a realiza conexiuni multiple înseamnă că mai multe dispozitive pot fi conectate la reţea. Cum în viitor majoritatea dispozitivelor electronice vor fi conectate simultan la internet (frigider, becuri, televizoare, telefoane etc) va fi nevoie de o reţea care să le poată accepta pe toate.

Latenţa este timpul necesar în care dispozitivele să răspundă reciproc prin intermediul reţelei. Reţelele 3G au avut un timp de răspuns tipic de 100 milisecunde, 4G a scăzut timpul la 30 de milisecunde, iar în era 5G latenţa va ajunge la 1 milisecundă.

Latenţa scăzută va fi utilă și în scenarii casnice precum gamingul prin cloud, însă va fi vitală în realizarea visului mașinilor autonome. Acest timp de răspuns rapid va fi esenţial pentru mașinile care se conduc singure deoarece vor putea lua decizii rapide în trafic (evitarea unei coliziuni, schimbarea benzii de mers etc).

Latenţa va juca un rol important și în realizarea unor acţiuni de la distanţă. Chirurgii vor putea realiza operaţii de la distanţă prin intermediul unor roboţi, inginerii vor putea controla mașinării care exploatează pământul și așa mai departe.

 

5G și producția agricolă

 

Aceiași experți susțin că 5G va duce la un alt nivel și conexiunile M2M (machine 2 machine). Acestea presupun conectarea la internet a miliarde de dispozitive, fără intervenţie umană.

Tehnologia 5G are potenţialul de a revoluţiona întregul proces industrial din prezent și vor exista aplicaţii în agricultură, manufactură și comunicare.

„Vom avea fabrici inteligente, ferme inteligente, unde eficienţa va crește, în timp ce impactul asupra mediului înconjurător va scădea”.

„De exemplu, într-o fermă am putea instala senzori în pământ care ar putea trimite informaţii către un computer despre starea solului și astfel un fermier ar ști când este necesară aplicarea de fertilizant și în ce loc”, susțin cercetătorii.

Un alt domeniu care va fi influenţat puternic de 5G va fi cel al realităţii virtuale. Datorită 5G și realităţii virtuale beneficiarii vor putea călători în orașul lor favorit fără să plece din sufragerie, vor putea urmări un meci de fotbal și să-l trăiască în același fel ca și cum ar fi pe banca de rezerve.

Primele reţele 5G au fost lansate în câteva ţări în 2019, iar până în 2025 este de așteptat ca 5G să fie prezent în majoritatea ţărilor de pe glob.

România este una dintre primele ţări din Europa unde operatorii telecom au început implementarea reţelei 5G. Cu toate acestea, majoritatea românilor încă nu sunt familiarizaţi cu beneficiile aduse de un telefon 5G.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel