Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kovesi, interviu EXPLOZIV pentru BBC: "Guvernul nu m-a susţinut. Nici nu am VRUT"
WhatsApp
Laura Codruţa Kovesi a oferit un interviu inedit pentru BBC, înn care a dat răspunsuri privind cazurile pe care le-a investigat, criticile venite din partea coaliţiei de guvernare după condamnarea lui Liviu Dragnea şi candidatura sa la şefia Parchetului European, unde nu a fost susţinută de Guvern, menţionând că nu a aşteptat niciodată sprijinul lor.

"Am încercat să fac tot ce am putut în activitatea mea. Am fost procuror timp de 24 de ani. Am 46 de ani, aşa că jumătate din viaţa mea am fost procuror. Am fost procuror general în România şi procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, specializat în combaterea faptelor de corupţie la nivel înalt", a spus Laura Codruţa Kovesi, la BBC.

 

L.C. Kovesi: "Guvernul nu m-a susţinut. Nici nu am aşteptat sprijinul lor"

 

Fosta şefă a DNA a precizat că în mandatul său de procuror şef a anchetat mulţi oameni importanţi, dar toate cazurile au fost la fel şi că nu a ţinut cont de partidele politice din care făceau parte cei vizaţi de DNA.

"Toate cazurile erau importante pentru noi, dar trebuie să spun că în cinci ani, cât am condus DNA-ul, am investigat mai mult de 68 oficiali importanţi, miniştri, foşti miniştri, 39 de deputaţi, senatori, secretari de stat, primari, preş.edinţi de consilii judeţene, toate cazurile erau importante. Investigam oamenii pentru că erau funcţionari publici, nu pentru că erau parte dintr-un anume partid politic".

 

L.C. Kovesi: "Dragnea a fost un caz ca oricare altul. Nu am ţinut cont de partidul din care făceau parte cei anchetaţi"

 

Reporterul BBC a adus aminte de cazul lui Liviu Dragnea, arestat pentru 3 ani şi jumătate după ce a oferit posturi fictive pentru membrii de partid, iar social-democraţii au devenit foarte critici la adresa sa, mai ales de când şi-a anunţat candidatura la funcţia de procuror şef european.

"Da, Guvernul nu m-a susținut în candidatură (la Parchetul European - n. red.), dar acest lucru nu e important pentru mine, nu am așteptat sprijinul lor, nu am vrut sprijinul lor. Da, domnul Dragnea a fost implicat în două cazuri, a fost condamnat de două ori, dar pentru mine a fost un caz la fel ca oricare altul.

 

L.C. Kovesi: "Am fost ameninţată. Cei care au plătit contractul, încă în libertate"

 

Fosta şefă a DNA a fost întrebată despre riscurile profesiei de procuror în România, dar şi ameninţările la care sunt supuşi lucrătorii din sistemul judiciar.

"Da, pot să spun că în funcția asta există mereu riscuri pentru că am investigat oameni cu poziții înalte, am investigat oameni bogați, cu bani, iar contra-reacţia a fost mai mare decât de obicei. Au încercat să ne intimideze pe noi şi familiile noastre. 

Citeşte şi: Kovesi, SUSŢINUTĂ de Klaus Iohannis: "I-am spus asta şi ei. Şe ştie şi în EUROPA"

Am primit destule amenințări. A fost o companie în urmă cu doi ani care a fost angajată să mă hărțuiască și pe mine și familia mea. Valoarea contractului lor era de un milion de euro (cazul Black Cube- n.red.). Am depus o plângere. Doi dintre suspecţi au fost cercetaţi și condamnaţi, dar oamenii care au plătit contractul sunt încă liberi. Eu mi-am făcut treaba și în ciuda a ceea ce s-a întâmplat", a mai declarat Kovesi, pentru BBC.

 

L.C. Kovesi: "Au fost proteste uriașe în România pentru a sprijini statul de drept"

 

Kovesi a fost rugată să facă şi un scurt comentariu despre nivelul de corupţie din România.

"Dacă vorbim de corupție în România, sunt câteva lucruri importante de spus. În urmă cu 12 ani, corupția era un fenomen generalizat. Era ceva obișnuit ca cineva să dea mită unui funcţionar publice. Dar după ce am devenit membri ai Uniunii Europene, lupta împotriva corupției a început cu adevărat în România. Mentalitatea s-a schimbat. În urmă cu doi ani, când Guvernul a încercat să schimbe legislaţia pentru a dezincriminaliza anumite fapte precum abuzul în serviciu. Au fost proteste uriașe în România. Peste jumătate de milion de oameni au ieșit în stradă pentru a sprijini statul de drept și lupta împotriva corupției. Asta ne arată că mentalitatea în România s-a schimbat. Sper ca activitatea noastră cu echipa de la DNA a avut un rol în această schimbare", a mai spus Kovesi.

Citeşte şi: Dăncilă nu crede că e OPORTUNĂ o susținere pentru Kovesi: "OPINIA mea personală e că trebuie să lămurească nişte lucruri"

Fosta şefă a DNA a conchis cu o declaraţie privind formarea sa profesională. 

"Eram foarte tânără la acel moment (Revoluție -n. red), aveam doar 15 ani. Am avut oportunitatea să studiez Dreptul după Revoluție, am avut ocazia să lucrez într-un sistem judiciar care a fost integrat în structurile europene, iar în acest moment candidatura este foarte importantă nu doar pentru mine, la nivel personal, ci este importantă de asemenea și pentru colegii mei și sistemul judiciar şi pentru ţara mea, pentru că în acest moment, independența sistemului judiciar este sub atac. Noi putem dovedi, eu și colegii mei, că prin această candidatură putem obține ceva pentru țara noastră și putem face ceva pentru a ne putea continua activitatea”, a conchis Kovesi.

Declaraţiile audio aici.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel