Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Kosovo cere NATO să transporte pe calea aerului un deținut sârb, în timp ce tensiunile cresc
WhatsApp
Kosovo a cerut trupelor NATO să transporte pe calea aerului un fost polițist sârb care a fost reținut în urmă cu două săptămâni, dar care nu a putut fi transferat în altă parte deoarece sârbii din zonă care cereau eliberarea sa au ridicat baricade pentru a împiedica deplasarea sa.
Kosovo cere NATO să transporte pe calea aerului un deținut sârb, în timp ce tensiunile cresc / Foto: Captură video youtube

Dejan Pantic a fost arestat pe 10 decembrie sub acuzația de agresiune asupra unor ofițeri de poliție în serviciu în timpul unui protest anterior.

De atunci, tensiunile au crescut, mii de sârbi kosovari protestând, cerând guvernului majoritar albanez al țării să își retragă forțele de poliție din nord, unde este concentrată minoritatea sârbă.

 

Sârbii au declarat că nu vor înlătura barajele rutiere decât dacă Pantic va fi eliberat.

 

Sârbii locali, care numără aproximativ 50.000 de persoane în nordul Kosovo, au reiterat joi, în cadrul unui protest, că nu vor înlătura barajele rutiere decât dacă Pantic va fi eliberat.

"El (Pantic) ar trebui să se afle într-un centru de detenție și nu într-o secție de poliție și de aceea le-am cerut partenerilor noștri internaționali să îl transfere într-o unitate adecvată", a declarat ministrul de interne Xhelal Svecla într-o conferință de presă la Mitrovica, la doar câțiva kilometri de prima baricadă.

Misiunea NATO în Kosovo, KFOR, este singura forță care dispune de elicoptere. Kosovo nu are elicoptere și ar avea nevoie de permisiunea NATO pentru a închiria unul.

KFOR a transportat deja pe rute terestre nouă polițiști în ultimele zile, care erau bolnavi, dar care nu au putut ieși din zonă după ce drumurile au fost blocate.

 

Forța NATO, care are peste 3.000 de soldați la sol

 

Forța NATO, care are peste 3.000 de soldați la sol, a declarat că comandantul KFOR este singura autoritate care decide asupra spațiului aerian al Kosovo.

"Fiecare cerere care a fost refuzată a fost pentru că, la fel ca în situația actuală, nu existau condițiile de securitate necesare", a declarat KFOR într-o declarație scrisă pentru Reuters, fără a preciza ce cerere a fost refuzată.

Svecla a declarat că forțele sale de poliție ar putea îndepărta baricadele, dar că dorește ca sârbii locali sau trupele NATO să le îndepărteze.

"De dragul stabilității, așteptăm ca acestea să fie îndepărtate de cei care le-au instalat sau de KFOR, dar chiar și așteptarea are un sfârșit", a spus el.

Guvernul kosovar a declarat anterior că oamenii de pe baricade sunt înarmați și că orice intervenție a poliției ar putea face rău oamenilor din ambele tabere.

Primarii de etnie sârbă din municipalitățile din nordul țării, împreună cu judecătorii locali și aproximativ 600 de ofițeri de poliție, au demisionat luna trecută în semn de protest față de o decizie a guvernului kosovar de a înlocui plăcuțele de înmatriculare auto eliberate de sârbi cu cele eliberate de Pristina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel