Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis, mesaj important de la Bruxelles: „Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea României“
WhatsApp
​​Președintele Klaus Iohannis a făcut ultimele anunțuri înaintea Consiliului European, unde a anunțat că intenționează să redeschidă discuția despre votul Austriei care a blocat aderarea României la Schengen.

Preşedintele Klaus Iohannis participă miercuri la Summitul UE - ASEAN, iar joi la reuniunea Consiliului European. 

"Voi ridica tema Schengen şi cred că asta este tema care pe noi toţi din această sală ne interesează cel mai mult. Ca să fac o mică recapitulare, săptămâna trecută, miniştrii de interne, în format de Consiliu JAI, nu au reuşit să aprobe intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Acum, sigur, se pune problema cum continuăm. Este, o dată, foarte clar şi vreau din capul locului să precizez acest lucru, că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare“, a spus şeful statului, înainte de a participa la Summitul Uniunea Europeană - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

El a afirmat că pentru atingerea acestui obiectiv trebuie rezolvate două probleme: atitudinea Austriei care este rezervată şi votul Olandei care a fost mixt, pentru România fiind un da, iar pentru Bulgaria un jumătate nu.

Potrivit şefului statului, aceste chestiuni trebuie rezolvate cu diplomaţie.

Iohannis, mesaj important înaintea discuțiilor despre blocarea aderării României la Schengen despre boicotul la adresa Austriei



"Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau a autorităţilor publice", a transmis Iohannis.

„Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. Să vedem un pic care sunt problemele şi care sunt piedicile care trebuie înlăturate pentru a putea şti cum procedăm în continuare. În realitate, avem două probleme. Cele două probleme sunt: o dată, atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat 'nu', recent. Cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă, de fapt, o amânare. Nu înseamnă un 'nu' definitiv. Este o nuanţare a poziţiei. Acest vot a fost valabil şi pentru România şi pentru Bulgaria.

Avem însă şi a doua problemă care trebuie văzută şi tratată. Votul Olandei a fost mixt: pentru România a fost un da, pentru Bulgaria a fost un jumătate nu. Ştiu chiar de la premierul Olandei, că acest 'nu' pentru Olanda, iarăşi, nu a fost ceva definitiv, este dorinţa şi acolo unei amânări până când se mai clarifică anumite probleme. Deci acestea sunt chestiunile care trebuie tratate şi trebuie rezolvate. Acest moment, după părerea mea, poate fi tratat într-o singură cheie - cu diplomaţie. Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe.

Şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista, deci, atenţie, nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme. Este evident că până aici s-au făcut deja paşi importanţi şi îmi permit să-i recapitulez pe scurt şi pe aceştia. Doar în ultimele luni în decursul acestui an, de când avem un guvern stabil, am reuşit în ordine să convingem Olanda că România merită să intre în spaţiul Schengen.

Am convins Suedia, care după schimbarea de guvern a fost foarte reticentă. Am convins Suedia că îndeplinim toate condiţiile şi putem să intrăm, repet, pe merit, nu pe milă. Şi, în fine, am obţinut noi toţi, clasa politică românească, o reuşită fenomenală. A fost ridicat MCV-ul. După 15 ani, a fost ridicat MCV-ul şi astfel, a fost eliminată, probabil, cea mai importantă piedică politică în calea integrării în Schengen“, a ținut șeful statului să explice.

„În continuare, vom avea preşedenţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene şi deja am purtat câteva discuţii cu noul prim-ministru suedez şi voi continua. Chiar în zilele acestea voi avea o serie întreagă de discuţii pentru a vedea cum putem să abordăm cel mai bine aceste chestiuni, cum putem să abordăm Austria, Olanda, Bulgaria, cum putem să facem următorul pas. Fiindcă următorul pas trebuie să fie o reuşită. Nu-şi doreşte nimeni, nici noi, nici alţii să ajungem încă o dată într-un Consiliu JAI cu vot negativ. Aşa ceva nu se va mai întâmpla, fiindcă nu este bine să se întâmple de două ori astfel de abordări negative.

Voi avea întâlniri cu preşedinta Comisiei, care şi sâmbătă vine la Bucureşti, unde se semnează un memorandum pentru o conectare electrică care traversează Marea Neagră, un eveniment foarte important, de altfel, şi atunci voi avea încă o discuţie special pe tema Schengen, voi avea o discuţie cu premierul ceh, care mai are câteva zile de preşedenţie şi cu siguranţă pot fi făcute câteva lucruri, sigur, mai degrabă tehnice. Voi avea întâlniri cu premierul suedez şi, sigur, vom începe discuţia şi cu austriecii. Nu putem şi nici nu trebuie să evităm astfel de discuţii. Până la urmă, soluţia trebuie să vină din întregul pachet“, a completat șeful statului.


 

 

Actualizare...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel