Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis: „Stigmatizarea și discriminarea minorităților trebuie dur sancționate de către fiecare dintre noi”
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, marţi, cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, în care subliniază că stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie "dur sancţionate".
Klaus Iohannis: „Stigmatizarea și discriminarea minorităților trebuie dur sancționate de către fiecare dintre noi”

"Aducem astăzi un pios omagiu memoriei romilor, celor aproape 500.000 de copii, femei şi bărbaţi victime ale Holocaustului. Familii întregi au pierit în acest genocid, fiind supuse unor brutalităţi îngrozitoare. Gândurile noastre se îndreaptă şi către cei care au supravieţuit ororilor şi urmaşilor acestora. Anul acesta, în România, comemorăm 80 de ani de la primele deportări ale romilor în Transnistria de către regimul antonescian. Aproximativ 25.000 de romi au fost evacuaţi şi condamnaţi să trăiască în condiţii inumane şi insalubre, lipsiţi de hrană şi obligaţi la muncă silnică. Dintre aceştia, nu mai mult de jumătate au avut puterea să supravieţuiască. Statul român şi-a asumat responsabilitatea pentru această crimă, un episod întunecat al istoriei noastre", a afirmat şeful statului, în mesajul prezentat de consilierul de stat Cătălina Galer în cadrul unei ceremonii organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.

Potrivit preşedintelui, "nu putem lăsa să cadă pradă uitării imensele drame prin care au trecut aceşti oameni, umilinţele la care au fost supuşi şi traumele suferite".

"Comemorarea Samudaripenului menţine vie amintirea victimelor, ne obligă să rămânem vigilenţi şi să nu permitem propagarea în societate a mesajelor şi atitudinilor cu caracter rasist, antisemit, discriminatoriu sau xenofob. Fiecare viaţă nimicită în acest cumplit masacru este pentru noi o moştenire de care trebuie să ne îngrijim, dar şi o lumină care ne ghidează paşii pe drumul nostru european", a adăugat şeful statului.

 

Klaus Iohannis: „Declaraţiile cu caracter rasist sau şovin sunt inacceptabile”



Preşedintele Iohannis a menţionat că România, ca şi întreaga Europă, se află de mai bine de doi ani într-un context dificil, generat de pandemia de COVID-19 şi de războiul ilegal dus de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei, iar în această perioadă au fost înregistrate creşteri "îngrijorătoare" ale tendinţelor de instigare la ură, ale mesajelor şi comportamentelor discriminatorii şi rasiste, mai ales în spaţiul public.

"Falsificarea, relativizarea sau chiar negarea Holocaustului reprezintă acţiuni menite să intoxice societăţile democratice, să le facă să renunţe la valori şi principii", a completat el.

"Declaraţiile cu caracter rasist sau şovin sunt inacceptabile, iar astfel de atitudini şi de manifestări trebuie ferm respinse şi condamnate. Traversăm vremuri complicate şi tocmai de aceea este esenţial ca societatea românească să fie unită, să ofere un exemplu de toleranţă, de acceptare, de apreciere şi de respect faţă de diversitatea etnică şi religioasă", a transmis Iohannis.

 

Holocaustul romilor necesită o mai mare atenţie



El a evidenţiat că Holocaustul romilor necesită o mai mare atenţie, atât la nivel european, cât şi la nivel naţional.

"Trebuie să ne asigurăm că generaţiile tinere şi cele viitoare cunosc faptul că în timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi populaţiile europene de romi au fost persecutate şi ucise. De asemenea, este important ca tinerii să afle cum autorităţile de la acea vreme au acţionat împotriva cetăţenilor săi de etnie romă şi i-au supus unor tratamente crunte şi înjositoare, fiind nevoiţi să îndure foametea, frigul şi boala", a mai afirmat preşedintele.

Conform acestuia, "cel mai important instrument prin care ne putem asigura că astfel de acţiuni reprobabile din istorie nu vor fi nicicând privite cu indulgenţă rămâne, în continuare, educaţia".

"Este imperativ să facem eforturi constante pentru a creşte gradul de conştientizare asupra pericolelor antisemitismului, rasismului, xenofobiei şi urii şi să apărăm şi să promovăm drepturile fundamentale, demnitatea umană, libertatea şi democraţia. Poveştile supravieţuitorilor despre experienţele cutremurătoare pe care le-au trăit ne încurajează şi ne inspiră să fim mai solidari şi deschişi faţă de alte culturi. Stigmatizarea şi discriminarea minorităţilor trebuie dur sancţionate de către fiecare dintre noi. De asemenea, avem datoria de a promova şi cultiva respectul şi grija faţă de semeni. În România de astăzi, membrii comunităţii rome nu trebuie să trăiască cu teama că vor fi supuşi prejudecăţilor sau izolaţi de societate", a indicat şeful statului.

Preşedintele a mai subliniat că este esenţială existenţa unui cadru legislativ adecvat pentru a preveni şi combate orice fel de act discriminatoriu şi xenofob, precum şi a instrumentelor necesare pentru a acţiona împotriva marginalizării minorităţilor.

"România este un model regional, fiind printre primele state membre ale Uniunii Europene care au adoptat o strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură. De Ziua Europeană de Comemorare a Holocaustului Romilor, am convingerea că autorităţile publice centrale şi locale vor continua, cu responsabilitate şi energie, demersurile de asumare a trecutului dureros, iar societatea românească îşi va întări ataşamentul faţă de valorile europene şi democratice", a declarat Klaus Iohannis. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel