Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis, în Chile: „Va fi înfiinţat primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american”
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, sâmbătă, că anul acesta va fi înfiinţat la Universidad de Chile primul lectorat de limbă română din America Latină.
Klaus Iohannis, în Chile: „Va fi înfiinţat primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american”

„Mă bucur să putem anunţa şi decizia de a înfiinţa în cursul acestui an primul lectorat de limba română de pe continentul latino-american, la Universidad de Chile, cu sprijinul Institutului Limbii Române”, a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.


Şeful statului l-a invitat pe preşedintele Boric să efectueze o vizită oficială în România.

„Sunt convins că, în viitor, relaţiile româno-chiliene se vor consolida, cu beneficii reciproce pentru statele şi cetăţenii noştri”, a spus Iohannis.

Ambasadorul României în Chile, Floricel Paul Mocanu, a anunţat că primul lectorat de limba română din America Latină va fi deschis în octombrie la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Umaniste a Universidad de Chile.

„S-a convenit că acesta va fi deschis în luna octombrie a acestui an fiindcă anul universitar chilian este împărţit în trimestre, nu în semestre, ca la noi, şi în octombrie va începe al treilea trimestru al anului universitar propriu-zis. Sunt create toate condiţiile cu ajutorul Institutului Limbii Române de la Bucureşti, care recent a obţinut aprobarea înfiinţării şi finanţării acestui post de lector de limbă, cultură şi civilizaţie românească la Santiago, iar Universidad de Chile şi facultatea respectivă ne-au primit cu foarte mare entuziasm. Ne-au mărturisit că, pe lângă interesul mare nu numai pentru limba, ci şi pentru literatura română, există şi interesul universităţii de a completa paleta tuturor limbilor romanice care se studiază în această universitate”, a spus ambasadorul. 

 

Iohannis: Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina

 

Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina, a declarat, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

„În cadrul discuţiilor de astăzi, am prezentat preşedintelui Boric evaluările şi poziţia României ca stat vecin al Ucrainei în privinţa războiului de agresiune declanşat de Rusia. Acesta are consecinţe serioase asupra securităţii României şi în plan european, dar are efecte şi la nivel global, inclusiv asupra Chile. Am convenit că vom continua să lucrăm împreună în forurile multilaterale pentru condamnarea războiului şi pentru promovarea ordinii internaţionale bazate pe norme. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: Rusia a încălcat prin forţă suveranitatea teritorială a Ucrainei, inclusiv Carta ONU. Comunitatea internaţională are datoria să sprijine Ucraina pentru a respinge agresiunea rusă şi pentru a-şi redobândi suveranitatea şi libertatea”, a spus şeful statului, la Palatul La Moneda, după întrevederea cu omologul său chilian, Gabriel Boric.

El a arătat că România şi Chile sunt interesate de soluţionarea situaţiilor de criză din lume prin dialog, prin instrumente multilaterale şi prin respectarea dreptului internaţional.

„Avem o misiune comună în ceea ce priveşte apărarea democraţiei în faţa ameninţărilor, inclusiv a riscurilor hibride”, a spus şeful statului.

Un alt subiect de discuţie dintre cei doi oficiali a vizat relaţia Chile - Uniunea Europeană.

„Chile poate conta pe România în ceea ce priveşte promovarea şi dezvoltarea relaţiilor de cooperare cu Uniunea Europeană”, a subliniat Iohannis.

Preşedintele a afirmat ca Summitul UE - Comunitatea Statelor Latino-Americane şi Caraibiene, prevăzut să aibă loc în această vară, va fi un moment istoric.

„Instrumentele europene, precum Global Gateway, oferă oportunităţi concrete şi voi încuraja autorităţile şi companiile româneşti să se implice suplimentar în implementarea lor, în favoarea Chile”, a subliniat Iohannis.

Şeful statului efectuează, sâmbătă, o vizită oficială în Chile, prima de acest nivel în ultimii zece ani. Vizita în Chile este a doua etapă a turneului pe care preşedintele României îl efectuează în America de Sud, până pe 26 aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel