Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis despre declarațiile lui Vasile Dîncu: „Trebuie să citească mai frecvent presa”
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, astăzi, despre declarațiile ministrului Apărării, Vasile Dîncu, care ar fi spus că singura șansă a păcii în acest mement poate să fie o negociere cu Rusia.
Klaus Iohannis despre declarațiile lui Vasile Dîncu: „Trebuie să citească mai frecvent presa”

„În acest război Rusia atacă Ucraina. Ucrainenii plătesc prețul de sânge în acest război și trebuie să acceptăm ideea cu toții că doar Ucraina va decide când și cum și ce negociază. Această poziție este poziția noastră oficială, este poziția oficială a UE și probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziții”, a declarat Iohannis.

 

Iohannis: Atacurile cu rachete în Ucraina - inacceptabile. Analiza noastră nu relevă o creştere a riscurilor în acest moment

 

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat, marţi, atacurile cu rachete ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii civile din Ucraina, arătând că analiza nu relevă o creştere a riscurilor în România în acest moment.

„Ieri, rachete ruseşti au lovit din nou oraşe şi infrastructuri civile din Ucraina. Astfel de atacuri trebuie să fie condamnate de întreaga comunitate internaţională, iar uciderea civililor nevinovaţi trebuie să înceteze. Alături de partenerii noştri, România va continua să sprijine Ucraina şi poporul ucrainean în lupta împotriva agresiunii Federaţiei Ruse”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni, în declaraţia comună cu omologul georgian, Salome Zourabichvili.

El a afirmat că „analiza noastră însă nu relevă o creştere a riscurilor în acest moment”. 

 

USR îl cheamă în Parlament pe ministrul Dîncu pentru a explica declaraţiile privind negocierile pentru pace

 

Grupul USR din Camera Deputaţilor solicită ca ministrul Apărării, Vasile Dîncu, să participe la „Ora Guvernului”, pentru a explica declaraţiile privind negocierea păcii în Ucraina prin care aduce „prejudicii” parteneriatelor României cu UE şi NATO.

„Nu este prima dată când ministrul Apărării îşi dovedeşte din plin incompetenţa, dar ultimele declaraţii, potrivit cărora NATO şi SUA trebuie să negocieze cu Rusia, pentru că politicienii ucraineni nu-şi pot asuma pierderi de teritorii, le întrec pe toate. Înţelegem că PSD - asemenea celorlalte partide din vechea clasă politică - este plin de trompete ruseşti, dar este inacceptabil ca ministrul român al Apărării să manifeste public poziţii disonante cu partenerii europeni şi internaţionali. Îl aşteptăm pe domnul Dîncu să explice în Parlament de ce îmbrăţişează tot mai des retorica Kremlinului, cum îi aşteptăm şi pe domnii Ciucă şi Ciolacu să ia atitudine faţă de prestaţia tot mai lamentabilă a ministrului Vasile Dîncu”, a declarat liderul grupului USR din Camera Deputaţilor, Ionuţ Moşteanu, potrivit unui comunicat de presă.

USR cere ca ministrul Dîncu să participe la „Ora Guvernului” în data de 17 octombrie.

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

„Războiul va mai continua, (...) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (...) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică”, a declarat Dîncu, la Prima TV.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. „Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri”, a explicat Dîncu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel