Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Klaus Iohannis anunță REFORMĂ în Sănătate: "Vom folosi fonduri europene"
WhatsApp
Pachetul de legi privind reforma din sănătate elaborat la Ministerul Sănătății va cuprinde soluții concrete legate de echipamentele medicale și de rețelele de electricitate din spitalele publice, a anunțat președintele Klaus Iohannis. 
presidency.ro

Iohannis s-a referit, într-o declarație de presă după ședința de evaluare și prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19, la echipamentele medicale și la rețelele de electricitate din spitalele publice.

„Am abordat modul lor de întreținere, aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical. La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, dar și experți medici și inginer medicali tocmai pentru a găsi cele mai bune soluții de rezolvare a problemelor existente. În cadrul acestei întâlniri specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze în secțiile de anestezie și terapie intensivă din spitalele publice”, a afirmat președintele, potrivit Mediafax.

Infrastructura, suprasolicitată din cauza numărului mare de cazuri severe de Covid -19

 

Iohannis a spus că a fost prezentată inclusiv o analiză a disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, cu exemple punctuale de la nivelul diferitelor spitale din țară care au secții sau compartimente de terapie intensivă.

„Am solicitat Ministerului Sănătății și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță pentru echipamentele și aparatura medicală din dotarea spitalelor publice”, a adăugat Iohannis, spunând că în condițiile asigurării necesarului de medicamente, materiale sanitare și ale acoperirii cheltuielilor salariale, fondurile pentru serviceul și mentenanța aparaturii sunt „maxim subdimensionate și adeseori insuficiente”.

Au fost identificate deja câteva soluții concrete care vor fi preluate de autorități: „În primul rând este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine puse la punct, folosind fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană și mă gândesc la inginerii medicali care trebuie valorificați și implicați mai mult în partea de funcționare spitalicească. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma din sănătate, aflat în plin proces de elaborare la Ministerul Sănătății”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel