Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Judecătorul bulgar care a decis extrădarea Elenei Udrea: "Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie"
WhatsApp
Un complet format din trei judecători de la Curtea de Apel din Sofia a admis vineri cererea autorităţilor române privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare în dosarul "Gala Bute". 

Conform documentelor din instanţa bulgară, completul a fost format din judecătorii Plamen Datsov (preşedinte), Dimitar Fikiin şi Svetla Bukova, aceasta din urmă fiind raportor în cazul Elenei Udrea.

"Nu ne-a fost uşor să luăm această decizie, nu pentru că cineva a încercat să influenţeze decizia instanţei, ci pentru că am făcut ce era necesar pentru a lămuri tot ce era posibil în acest caz", a spus magistratul Svetla Bukova, potrivit Agerpres.

Potrivit deciziei finale a Curţii de Apel din Sofia, "există suficiente fapte care să arate că în România au fost semnalate încălcări în dosarul Elenei Udrea şi că autorităţile române au întreprins multe măsuri pentru eliminarea acestora, inclusiv dreptul de a redeschide acest caz, care se examinează în prezent în instanţa de acolo".

De asemenea, instanţa bulgară "nu poate pune la îndoială inviolabilitatea colegilor săi români, care au audiat dosarul împotriva Elenei Udrea".

Tribunalul de la Sofia: "Autoritățile române s-au angajat să-i respecte toate drepturile"

 

În ceea ce priveşte locurile de detenţie şi condiţiile din acestea, instanţa de la Sofia precizează că "autorităţile române au ţinut cont de această problemă şi lucrează pentru a o depăşi, angajându-se să respecte toate drepturile, în special în cazul reţinutei Elena Udrea".

"Cetăţeanul român, fost ministru în guvernul lui Traian Băsescu din vecinul nostru de nord, a fost reţinut la punctul de trecere a frontierei Kulata pe 8 aprilie 2022. Autorităţile române au cerut ulterior extrădarea ei. Judecătoria Blagoevgrad a dispus întoarcerea în România. Această decizie a fost însă atacată de avocaţii Elenei Udrea la Curtea de Apel din Sofia. După mai multe audieri în dosar, în cadrul cărora au fost strânse sute de documente şi fapte legate de dosarul Udrea, judecătorii de apel au emis o decizie prin care a autorizat extrădarea acesteia", mai spun judecătorii bulgari.

În timpul procesului, Parchetul bulgar a apărat opinia conform căreia Udrea ar trebui predată autorităţilor române, întrucât există toate temeiurile în acest sens şi nu există dovezi că drepturile şi libertăţile omului îi vor fi încălcate la întoarcerea acasă.

"Ea a fost condamnată pentru corupţie în România şi nu are niciun obstacol în a-şi ispăşi pedeapsa acolo", a precizat Parchetul bulgar, potrivit sursei citate.

Elena Udrea va fi extrădată în România

 

Curtea de Apel din Sofia a decis, vineri, ca fostul minsitru al Turismului, Elena Udrea să fie extrădată în România, unde va executa pedeapsa cu închisoarea.

Decizia vine după ce a rămas în pronunţare, pentru ora 17,30, în procesul privind extrădarea fostului ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de 6 ani închisoare.

La începutul şedinţei de judecată, Udrea le-a cerut celor trei judecători bulgari din complet să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
cu o întrebare preliminară privind standardul juridic la nivelul statelor Uniunii Europene.

Cum soluţionarea sesizărilor la CJUE durează foarte mult, Udrea a solicitat ca până la un verdict al CJUE să fie lăsată în libertate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel