Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Joe Biden nu exclude să vorbească cu Vladimir Putin. Care sunt condițiile
WhatsApp
În întâlnirea sa cu Emmanuel Macron, președintele SUA Joe Biden promite „ajustări” la planul său economic împotriva inflației, pe care europenii îl consideră protecționist.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a asigurat joi că, deși în acest moment nu are de gând să facă acest lucru, nu exclude să vorbească cu Vladimir Putin, atâta timp cât președintele rus dă semne că vrea să pună capăt războiului din Ucraina. Această conversație ipotetică, a subliniat el, va avea loc în consultare cu aliații NATO. Biden a vorbit astfel la o conferință de presă cu președintele francez Emmanuel Macron, care se află la Washington într-o vizită de stat.

Ambii au apărat poziția occidentală în războiul din Ucraina și au subliniat sprijinul neclintit, atât timp cât a fost necesar, țării invadate de Rusia. „Este o chestiune de principiu”, a subliniat Macron. Dacă suveranitatea națională sau integritatea teritorială a țărilor consacrate în Carta fondatoare a ONU încetează să fie respectată, „stabilitatea globală este pusă în pericol”, a spus el. La rândul său, Biden a asigurat că este „de neconceput” ca Rusia să poată câștiga vreodată în Ucraina.

 

Planul economic ambițios al lui Biden de combatere a inflației și a schimbărilor climatice

 

Războiul a fost unul dintre axele principale ale celor trei ore de conversație dintre cei doi lideri. Celălalt, planul economic ambițios al lui Biden de combatere a inflației și a schimbărilor climatice, foarte criticat de Europa – și mai ales de Paris.

Biden și-a exprimat disponibilitatea de a face „ajustări” planului. „În niciun moment planul nu a fost menit să excludă partenerii care colaborează cu noi”, a spus el. „Există ajustări pe care le putem include și care pot face mai ușor pentru țările europene să participe sau să fie acolo singure”, a adăugat el.

Franța și Statele Unite au anunțat după întâlnire formarea unui grup de lucru comun între Uniunea Europeană și Statele Unite, care să se ocupe de disputele comerciale care pot apărea din planul recent aprobat de Casa Albă.

Președintele SUA a dat asigurări că, deși își menține apărarea companiilor americane, de multe ori o legislație a proiectului acestui plan conține mici defecte și consecințe neprevăzute. „Vom continua să creăm locuri de muncă în producție în Statele Unite, dar nu în detrimentul Europei”, a insistat el. La rândul său, Macron a subliniat: „Am convenit să ne resincronizăm pozițiile, programele noastre pentru a investi în sectoare cheie emergente. Semiconductori, baterii, hidrogen”.

Cei doi lideri s-au angajat, de asemenea, să-și coordoneze răspunsul la „provocarea din partea Chinei”. Programul nuclear al Iranului și protestele din acea țară, situația din Africa sub-sahariană sau Orientul Mijlociu au fost, de asemenea, printre problemele discutate.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel