În prezent, mai mult de 10% din populația Japoniei are 80 de ani sau mai mult, a făcut cunoscut guvernul de la Tokyo, arătându-și îngrijorarea față de criza demografică în care se află țara.
Populația Japoniei, în continuă scădere de la boom-ul economic din anii 1980, are rata de fertilitate de 1,3, mult prea mică față de nivelul de 2,1 cât ar fi necesar pentru menținerea unei populație stabile în absența imigrației. În ultimul deceniu, decesele au depășit nașterile în Japonia, devenind o problemă pentru liderii celei de-a treia puteri economice ale lumii.
În egală măsură, Japonia are una dintre cele mai mari speranțe de viață din lume, ceea ce contribuie la creșterea în vârstă a populației.
Guvernul japonez a încurajat în ultimii 10 ani ca persoane în vârstă și mamele care stau acasă să reintre în câmpul muncii cu scopul de a crește forța de muncă și a revitaliza economia care stagna. Apelul a dat roade, Japonia are un record de 9,12 milioane de lucrători în vârstă, în timp ce muncitorii cu vârsta peste 65 de ani reprezintă peste 13% din populația activă, anunță cnn.com. Însă, toate măsurile luate de guvernul de la Tokyo nu sunt suficiente pentru a contracara repercusiunile sociale și economice ale crizei demografice.
Proporția persoanelor în vârstă de peste 65 de ani din Japonia, anunțată de oficialii din Țara Soarelui Răsare, a atins un nivel record, la 29,1% din populație, fiind cea mai mare rată din lume. Japonia se confruntă cu o scădere a natalității și cu o scădere a populației active care ar putea afecta finanțarea pensiilor și a asistenței medicale.
Și vecinii Japoniei, China, Coreea de Sud, Singapore și Taiwan se confruntă cu crize similare, încercând să încurajeze tinerii să aibă mai mulți copii pentru a face față creșterii costurilor vieții și a tulburărilor sociale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News