Escrocheria a fost descoperită de carabinierii din cadrul grupului de protecție a muncii din Milano, care l-au arestat în această dimineață pe cetățeanul bengalez proprietar al magazinului.
Acuzația este de spălare de bani în formă continuată și de activitate abuzivă de furnizare de servicii de plată. Judecătorul de instrucție din Milano a dispus, la cererea procuraturii locale, un ordin de arestare preventivă în arest la domiciliu.
Escrocheria împotriva statului a fost concepută pentru a "monetiza" beneficiile cardului RDC, care poate fi utilizat doar pentru anumite achiziții esențiale. La înșelăciune au participat persoane, majoritatea cetățeni somalezi care obținuseră RDC fără a avea condițiile necesare.
Funcționa în felul următor: întregul credit al cardului era "plătit" prin plăți fără cauză pe post. În schimb, operatorul le dădea sume în numerar, reținând un procent de 15% la fiecare tranzacție efectuată. În acest fel, originea ilicită a banilor era ascunsă, iar magazinul făcea bani: atât de mult încât încasarea lunară crescuse de la 1460 de euro la 23.450 (+1600%), cu o creștere a tranzacțiilor la POS de 215 mii de euro.
Se estimează că suma "spălată" este de aproximativ 213 mii de euro, în timp ce percepția nedatorată în detrimentul statului de către suspecți a fost cuantificată la 1.100.000 de euro.
Cercetările au fost demarate în februarie 2021, ca urmare a rezultatelor unei activități de monitorizare a fenomenului de percepție necuvenită a venitului de bază, care a condus la identificarea de către militari a numeroși cetățeni de origine somaleză care au beneficiat de venitul de bază fără a poseda condițiile necesare.
S-a constatat apoi, printr-o analiză detaliată a fluxurilor financiare, că aceștia efectuau cumpărături anormale și recurente cu cardul de venit de cetățenie la o firmă de telefonie din Milano. Percepțiile investigative ulterioare efectuate împotriva administratorului operațiunii comerciale, realizate, de asemenea, prin examinarea înregistrărilor telefonice și a interceptărilor telefonice, au permis descoperirea "tehnicii" puse în aplicare începând cu luna octombrie 2020.
În total, 244 de persoane au fost implicate în perioada de timp implicată în investigații: 232 dintre acestea, identificate ca fiind persoane cu venituri necuvenite, au fost deferite procurorilor din Milano, Cosenza, Bergamo, Roma, Brescia, Como și Torino, pentru infracțiunile de deținere falsă a cerințelor pentru plata prestației Rdc și fraudă agravată.
Toți sunt cetățeni extracomunitari și, în special, 210 (90%) de naționalitate somaleză. Celelalte 12 persoane, care dețineau documentele necesare, au fost semnalate la INPS pentru utilizarea necorespunzătoare a prestației. În această dimineață, carabinierii au procedat, de asemenea, la confiscarea echivalentului sumei acumulate ilegal de către suspect, care a fost plasat în arest la domiciliu, conform Il Messaggero.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News