Italy24 news anunță o primă amendă pentru lipsa certificatului verde obligatoriu pentru transportul comun din Roma.
Este vorba despre un cetățean român în vârstă de 50 de ani care a primit o amendă de 400 de euro. Bărbatul a fost oprit în stația de autobuz din Piazzale Flaminio: agenții i-au cerut să arate certificatul verde Covid-19.
„Nu îl am pentru că am vrut să mă vaccinez în zilele următoare", s-a justificat românul.
În Roma, se desfășoară ample controale, poliția și poliția locală verificând certificatele verzi. De asemenea, în stațiile de metrou se fac anunțuri la difuzoare privind necesitatea certificatului verde pentru a călători.
În Italia a intrat în vigoare, de luni, super certificatul verde, cerut inclusiv celor care călătoresc cu autobuzul sau cu metroul. Super certificatul verde se eliberează pentru cei vaccinaţi cu schema completă şi pentru cei vindecați de COVID. Este necesar în restaurante, baruri şi clădiri publice.
Între timp, încă de luni dimineață, a fost înregistrat un nou record de certificate verzi descărcate, mai exact 1.310.001 în ultimele 24 de ore.
Supercertificatul COVID a intrat în vigoare începând de astăzi, 06 decembrie. Cu noul certificat din Italia, eliberat doar vaccinaților sau vindecaților de Covid, se va putea mânca în restaurante şi baruri la mese doar de câte patru clienţi, se va intra în săli de teatru, în cinematografe sau pe stadioane şi se va putea călători cu trenul sau cu avionul, potrivit publicației Corriere.
A devenit oficial că persoanele care au doar un test Covid negativ nu pot nici măcar să urce în autobuz, tramvai sau metrou. Poliţia naţională, carabinierii şi controlorii din transportul public local vor putea cere oricărei persoane acest certificat, iar cei care se află în zonele restricționate și nu îl dețin, vor fi pasibili de amenzi de între 400 şi 1.000 de euro.
Noul document, valabil până la 15 ianuarie, e menit să impulsioneze și mai mult vaccinarea în Italia, care este de 85% din populație cu schemă completă și peste 45% cu doză booster.
Trei niveluri
În schema de interdicții publicată pe site-ul guvernului, cetățenii sunt împărțiți în trei grupuri. Cine nu are permisul verde, pentru că nu este vaccinat și pentru că nu are test. Cine deține certificatul de bază, care se obține cu prima doză de vaccin, cu trecere prin boală (expirat după șase luni) și cu test. Al treilea nivel este cel al celor care au supercertificat. Adică cei care au fost vaccinați cu o doză dublă de mai puțin de nouă luni și cei care au fost vindecați de cel mult șase luni.
Baruri și restaurante
În zona albă și galbenă, servirea la bar este permisă pentru toată lumea. În zona portocalie, cei care nu sunt imunizați sau au permisul verde de bază nu vor putea să bea cafea la masă, ceea ce este permis cu supercertificatul verde.
Munca
Pentru lucrătorii din sectorul public și privat - cu excepția celor care au obligația de vaccinare - este necesar cel puțin permisul de bază și aceeași regulă se aplică și cantinelor, în toate zonele de risc.
Autobuz și metrou
Fără permisul verde poți lua un taxi, dar nu te poți urca în autobuze, metrouri și trenuri regionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News