Se apropie momentul în care acordarea Venitului de Cetățenie, introdus în 2019 de guvernul Conte, se va încheia oficial. Concret, pentru 2023, guvernul Meloni a prevăzut că vor fi efectuate doar șapte plăți lunare: acest lucru înseamnă că pentru cei care l-au primit în fiecare lună de la începutul anului, cel din iulie va fi ultimul cec.
Inps, printr-o circulară specială, a clarificat exact cine va fi exclus de la subvenție și cine, în schimb, va continua să o primească și va putea, de asemenea, să ceară reînnoirea acesteia. Cel puțin până la sfârșitul anului, când va fi înlocuit definitiv cu un ajutor denumit Assegno di Inclusione, scriu jurnaliștii de la publicația Fanpage.it.
În primul rând, limita de șapte luni din 2023 se aplică doar acelor gospodării pe care guvernul le consideră "apte de muncă". Este vorba despre toate acele gospodării în care nu există minori, persoane de peste 60 de ani sau persoane cu dizabilități. Prin urmare, pentru ceilalți, cecul de venit de cetățenie poate continua să sosească cu durata pe care ar fi avut-o în mod normal, ținând cont întotdeauna de faptul că limita finală este decembrie 2023.
Prin urmare, persoanele apte de muncă pot încasa doar șapte luni acest ajutor. Ținând cont de faptul că, în mod normal, venitul de cetățenie poate fi primit timp de optsprezece luni la rând și apoi reînnoit după o lună de pauză, dacă o familie în decembrie 2022 l-a avut deja timp de zece luni, în 2023 îl va primi până în iulie, adică timp de șapte luni de plată. Dacă în decembrie 2022 o avusese deja timp de paisprezece luni, de exemplu, în 2023 ar putea obține alocația pentru încă patru luni, apoi, după o pauză de cel puțin o lună, ar putea solicita reînnoirea pentru cele trei luni suplimentare.
În ceea ce privește condițiile care trebuie îndeplinite pentru a primi RDC, Inps a reamintit atât regulile "vechi", cât și pe cele pe care guvernul le-a actualizat odată cu ultima lege a bugetului. De fapt, este încă posibil să solicitați venitul de cetățenie și, dacă îndepliniți condițiile, să îl obțineți până la sfârșitul anului.
Solicitanții trebuie să declare că sunt imediat disponibili pentru muncă și formare profesională, cu excepția cazului în care sunt studenți, persoane cu vârsta peste 65 de ani, persoane angajate, persoane care îngrijesc persoane sau persoane cu dizabilități. Odată cu ultima lege a bugetului, a devenit obligatorie participarea la un curs de formare, care ar fi trebuit să aibă loc deja în ultimele luni. Pentru cei care nu participă la acesta, nu se mai plătește Rdc.
O altă cerință este pentru tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani: dintre aceștia, cei care au părăsit școala înainte de vârsta de 16 ani și, prin urmare, nu au terminat învățământul obligatoriu nu au dreptul la Rdc, începând din acest an. Pentru a o redobândi, este necesar să fie înscriși la cursuri de recalificare sau să se înscrie la școli pentru adulți.
În cele din urmă, există problema ofertelor de locuri de muncă. Începând din 2023, criteriile sunt stricte: oricine refuză chiar și una singură, atâta timp cât este "congruentă", pierde alocația. O ofertă este considerată congruentă dacă este în concordanță cu experiența de muncă și cu competențele proprii, dacă locul de muncă se află la mai puțin de optzeci de kilometri de reședința sa (sau dacă se poate ajunge în o sută de minute cu transportul public).
În plus, depinde și de durata șomajului, iar oferta trebuie să includă un salariu care să fie cu 10 % mai mare decât venitul "maxim" de cetățenie, luând în calcul și prima de chirie.
------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News