Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia recunoaște dreptul cadrelor didactice, cu o calificare obținută în România, de a profesa în școlile din Peninsulă
WhatsApp
Judecătorii au recunoscut dreptul la angajare pentru cadrele didactice cu o calificare obținută în străinătate. Precedentul, creat de un profesor român.  

Ministerul Educației a cedat în fața deciziei Tribunalului și a fost obligat să reintegreze un profesor calificat în România. Este prima acceptare la nivel național, emisă de Tribunalul Administrativ Regional din Lazio. 

Ordinul publicat la 23.10.2021 este primul la nivel național care deschide porțile pentru profesorii care și-au obținut calificările în alte state membre ale UE. Decizia suspendă, de asemenea, așa-numitul Algoritm utilizat de Ministerul Educației pentru alocarea locurilor școlare, atât pentru încheierea contractelor pe perioadă determinată, cât și pentru cele pe perioadă nedeterminată. Potrivit noii decizii, aceasta este nelegitimă.

 

Precedentul, creat de un profesor român

 

Este o victorie pentru personalul școlar care și-a dobândit calificările didactice în străinătate și reprezintă, fără echivoc, o piatră de temelie pentru viitoarele dezbateri privind recunoașterea calificărilor dobândite în afara Italiei.

Mai exact, avocații au argumentat în fața judecătorilor din Lazio, validitatea algoritmului conceput pentru recrutarea în anul 2021/2022 pe baza căruia administrația școlii a exclus de la intrarea în rol a cadrelor didactice incluse pe listele pentru supleanți  pe cei cu calificări străine și, prin urmare, incluse cu rezervă în aceleași liste.

Dispoziția publicată de judecătorii Tribunalului Administrativ Regional din Lazio confirmă legitimitatea contractului de muncă pe durată nedeterminată solicitat de cei care sunt incluși în GPS, pentru a intra în profesie și în special pentru aspiranții care au obținut calificarea în străinătate.

 

Victoria este una importantă

 

Decizia vine după ce juriștii au preluat solicitările a numeroși profesori, incluși în GPS, care au solicitat angajarea de la 1 septembrie 2021. Administrația, prin aplicarea algoritmului aprobat de Ministerul Educației, le-a refuzat acestor cadre didactice posibilitatea de a avea acces la un post, prin excluderea lor. Această practică administrativă i-a determinat pe profesori să acționeze în justiție. Avocații au formulat un recurs în fața Tribunalului Administrativ Regional, care a confirmat motivele invocate și a confirmat dreptul reclamantului la titularizare.

Victoria este una importantă, mai ales pentru cadrele didactice calificate în România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel