Noul DPCM aduce modificări și la „Anexa 20” acolo unde enumerate listele țărilor cu risc ridicat de infecție. România, care până astăzi se regăsea pe „Lista C” din această, acum este menționată în „Lista D”. Totuși, situația se poate schimba oricând, această anexă putând fi modificată chiar săptămânal, în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 în fiecare țară. (Vezi AICI listele, p.165)
Există, de asemenea, o serie de indicații cu privire la călătoriile către și din străinătate, pentru care se cere test Covid, cele pentru care există și obligația supravegherii ASL și statele din care este interzis accesul în Italia.
Măsura autoizolării rămâne obligatorie în continuare pentru cei care vin din România, potrivit Fan Page.it
VEZI AICI noul DPCM, în vigoare din 14 octombrie 2020
Persoanele care intră în Italia dintr-una din țările sau zonele incluse în „Lista D” a actualului decret sau care a tranzitat o țară din această listă au o serie de obligații.
- Oricine intră pe teritoriul național dintr-un stat străin, cu excepția Republicii San Marino și a Vaticanului, este obligat să depună o declarație de sosire. Pentru cetățenii care sosesc din state cărora li se interzice intrarea, există și obligația de a declara motivul sosirii lor, tocmai pentru a permite autorităților să verifice dacă aceasta face parte din excepțiile permise.
- Aceștia sunt, de asemenea, obligați să furnizeze adresa unde va fi petrecută perioada de supraveghere a sănătății și izolarea fiduciară, mijlocul de transport privat cu care se ajunge de la aeroport în acel loc și un număr de telefon.
Însă aceste interdicții pot fi suspendate dacă este vorba despre necesități de muncă, de studiu sau de sănătate; pentru urgență absolută sau pentru întoarcerea acasă, la domiciliu și la reședință. Mai mult, interdicția nu este valabilă dacă persoana care ajunge din aceste țări (sau a trecut prin ele în ultimele 14 zile) este cetățean al Uniunii Europene sau al unui stat aparținând spațiului Schengen sau membru al familiei.
- Acest lucru se aplică și în cazul în care persoana indicată în acest mod ajunge la reședința, domiciliul său sau domiciliul altuia, chiar dacă nu conviețuiește (dar este cetățean european, al spațiului Schengen sau chiar al unui stat terț, dar rezident pe termen lung) cu care există o relație emoțională dovedită și stabilă.
După cum era anticipat, pentru unele țări există obligația de carantină sau izolare la domiciliu. În alte cazuri, există obligația de a face teste moleculare sau antigenice (tip PCR n.r.). Pentru cei care sosesc (sau au rămas în cele 14 zile anterioare intrării în Italia) din Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, România, Rwanda, Republica Coreea, Thailanda, Tunisia, Uruguay sau dintr-una dintre țările în care interdicția este în vigoare (și țările terțe nespecificate în alte liste), trebuie să fie supuse supravegherii sănătății și izolării fiduciare timp de 14 zile.
Dacă persoana care intră în Italia nu prezintă simptome compatibile cu COVID-19 și nu a tranzitat sau nu a stat în ultimele 14 zile într-o țară din lista F, nu există obligația de a sta în carantină în anumite situații:
- pentru cei care intră în Italia pentru o perioadă de cel mult 120 de ore pentru muncă, o urgență absolută;
- pentru cei care călătoresc cu vehiculul privat pe teritoriul național pentru o perioadă care nu depășește 36 de ore, personalului medical care ajunge să-și exercite profesia (chiar temporar),
- lucrătorilor transfrontalieri și studenților care urmează un curs de studiu într-un stat alta decât cea de reședință, casă sau reședință, la care se întorc în fiecare zi cel puțin o dată pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News