Conform noilor prevederi, valabilitatea permisului verde ar urma să fie redusă. Prelungirea lui se va face doar dacă se va face și doza booster, la 5 luni, deîndată ce Agenția Europeană a Medicamentului va aproba reducerea perioadei pentru efectuarea celei de-a treia doze. Se studiază de asemenea posibilitatea de a impune restricții pentru cei nevaccinați în cazul trecerii regiunilor în zona de risc "galbenă" sau "portocalie", relatează Corriere.
Este schema la care lucrează guvernul Draghi în vederea în emiterea decretului care, conform planului ar urma să fie aprobat săptămâna viitoare. Guvernul urmărește lansarea unui fel de certificat verde dublu, muncitorii fiind scutiți de anumite prevederi ale unui posibil lockdown, totul pentru a evita închiderea activităților de producție.
Detaliile vor fi discutate luni la Palazzo Chigi(sediul Guvernului italian) cu Regiunile, Parlamentul va fi convocat joi și apoi va avea loc Consiliul de Miniștri pentru a i se da undă verde. Certificatul verde nu este singurul instrument pe care guvernul intenționează să-l utilizeze pentru a opri al patrulea val de Covid-19. De îndată ce EMA va da undă verde, a treia doză ar putea fi făcută după doar cinci luni. Pentru a-i convinge chiar si pe cei mai reticenți, Palazzo Chigi a inițial o campanie de promovare a vaccinării cu persoane celebre din Italia.
Pe masă rămâne și ipoteza impunerii obligației de vaccinare pentru toată populația. Mario Draghi nu s-a răzgândit cu privire la necesitatea de a evalua și această posibilitate extremă, dacă va fi de folos.. Dar, din fericire, datele din Italia nu sunt la fel de alarmante precum cele ale Austriei. Deși ministrul Sănătății, Roberto Speranza este gata să înăsprească cât mai mult posibil restricțiile pentru a evita blocajele din spitale, Draghi este foarte precaut, chiar și pentru ca problemele juridice să fie rezolvate.
O posibilă obligație de vaccinare vizează personalul din școli, personalul medical și oamenii legii, categorii cărora guvernul le-ar putea impune efectuarea celei de-a treia doză. Totul pentru că rata de efectuare a dozei booster la șase luni după a doua doză „începe să scadă”, după cum au remarcat experții Institutului Superior de Sănătate.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News