"Cu sacrificii, multă muncă și lacrimi am reușit să-mi iau viața înapoi în mâini și aș vrea să le spun tuturor femeilor, care sunt victime ale violenței, că poți renaște, dar ai nevoie de curajul de a denunța". Marina (nume fictiv) este româncă, are 43 de ani și trei copii, iar datorită "Mondo rosa", adăpostul Centrului de Solidaritate din Calabria, și-a regăsit liniștea.
„În urmă cu 20 de ani l-am întâlnit pe fostul meu partener și, după doi ani de conviețuit, s-a născut prima mea fiică. Nu a fost o relație ușoară: chiar și atunci, el a manifestat frecvente accese de furie“, a povestit ea într-un interviu pentru Sir.
La scurt timp după ce s-au mutat în Italia, amândoi și-au găsit un loc de muncă, dar gelozia morbidă a partenerului ei a declanșat izbucniri violente și bruște: "Mă împiedica să mă machiez, mă controla obsesiv. Dacă m-ar fi văzut cu un telefon mobil în mână, l-ar fi distrus".
De-a lungul anilor, s-au mai născut încă doi copii, dar, spune Marina, "a încetat să mă mai bată după ce l-am reclamat. Trăiam într-un climat de teroare, iar fata cea mare a suferit cel mai mult“.
În 2015, într-o zi a ieșit cu copiii ei și nu s-a mai întors acasă. S-au dus la parohie, unde au fost chemați carabinierii, Marina a depus plângere pentru rele tratamente și a fost dusă imediat într-un adăpost din orașul ei, dar numai pentru câteva zile. "Am fost foarte speriată, dar am găsit o primire călduroasă și am început călătoria mea personală, psihologică și parentală, în timp ce copiii au fost plasați la școală și au putut duce o viață senină ca într-o familie adevărată", a mărturisit femeia.
Nu a fost ușor: "Călătoria a fost importantă, dar și dureroasă, am avut momente de descurajare în care am vrut să renunț la tot, dar operatorii au fost mereu acolo pentru a mă susține, au fost îngerii mei păzitori. Datorită lor am acum o casă proprie, un loc de muncă stabil și chiar un nou partener".
În 2019 a părăsit, Marina a plecat din Mondo rosa și astăzi vrea să lanseze un apel: "Vreau să le spun femeilor aflate în situații disperate să nu sufere, să găsească luciditatea și curajul de a denunța. Legea este de partea noastră, trebuie să avem încredere în ea, dar fără o plângere nu se poate face nimic. Nu putem trăi în frică, fiecare dintre noi are dreptul de a fi liber. Îmi era teamă, dar aveam și multă speranță, iar cu speranță poți ajunge departe, poți începe să trăiești din nou și să fii din nou fericit".
Centrul Mondo Rosa a fost înființat, inițial, pentru reabilitarea dependenților de droguri. „Cu toate acestea, în poveștile tinerilor, exist un lucru în comun: erau povești ale unor femei, care au suferit acte de violență. Am venit cu un proiect pentru a deschide un centru anti-violență și o casă pentru refugiați și l-am prezentat la Departamentul Național pentru Egalitate de Șanse. A fost aprobat!", a explicat Isolina, ce acare conduce centrul Mondo Rosa, unde Marina a stat până când și-a luat puterea vieții în propriile mâini.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News