Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia. Povestea Marinei, o româncă maltratată de soț, etalon de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor
WhatsApp
Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor, celebrată anual la 25 noiembrie, a fost marcată, astăzi, și în Italia. Marina, o româncă, mamă a tei copii,  a avut curajul de a-și spune povestea cu această ocazie. "Ai curajul de a denunța, pentru că te poți naște din nou și poți fi din nou fericită", este îndemnul dătător de speranță al Marinei.

"Cu sacrificii, multă muncă și lacrimi am reușit să-mi iau viața înapoi în mâini și aș vrea să le spun tuturor femeilor, care sunt victime ale violenței, că poți renaște, dar ai nevoie de curajul de a denunța". Marina (nume fictiv) este româncă, are 43 de ani și trei copii, iar datorită "Mondo rosa", adăpostul Centrului de Solidaritate din Calabria, și-a regăsit liniștea.

„În urmă cu 20 de ani l-am întâlnit pe fostul meu partener și, după doi ani de conviețuit, s-a născut prima mea fiică. Nu a fost o relație ușoară: chiar și atunci, el a manifestat frecvente accese de furie“,  a povestit ea într-un interviu pentru Sir.

La scurt timp după ce s-au mutat în Italia, amândoi și-au găsit un loc de muncă, dar gelozia morbidă a partenerului ei a declanșat izbucniri violente și bruște: "Mă împiedica să mă machiez, mă controla obsesiv. Dacă m-ar fi văzut cu un telefon mobil în mână, l-ar fi distrus".

De-a lungul anilor, s-au mai născut încă doi copii, dar, spune Marina, "a încetat să mă mai bată după ce l-am reclamat. Trăiam într-un climat de teroare, iar fata cea mare a suferit cel mai mult“.

 

Povestea Marinei, o româncă din Italia, maltratată de soț

 

În 2015, într-o zi a ieșit cu copiii ei și nu s-a mai întors acasă. S-au dus la parohie, unde au fost chemați carabinierii, Marina a depus plângere pentru rele tratamente și a fost dusă imediat într-un adăpost din orașul ei, dar numai pentru câteva zile. "Am fost foarte speriată, dar am găsit o primire călduroasă și am început călătoria mea personală, psihologică și parentală, în timp ce copiii au fost plasați la școală și au putut duce o viață senină ca într-o familie adevărată", a mărturisit femeia.

Nu a fost ușor: "Călătoria a fost importantă, dar și dureroasă, am avut momente de descurajare în care am vrut să renunț la tot, dar operatorii au fost mereu acolo pentru a mă susține, au fost îngerii mei păzitori. Datorită lor am acum o casă proprie, un loc de muncă stabil și chiar un nou partener".

În 2019 a părăsit, Marina a plecat din Mondo rosa și astăzi vrea să lanseze un apel: "Vreau să le spun femeilor aflate în situații disperate să nu sufere, să găsească luciditatea și curajul de a denunța. Legea este de partea noastră, trebuie să avem încredere în ea, dar fără o plângere nu se poate face nimic. Nu putem trăi în frică, fiecare dintre noi are dreptul de a fi liber. Îmi era teamă, dar aveam și multă speranță, iar cu speranță poți ajunge departe, poți începe să trăiești din nou și să fii din nou fericit".

Centrul Mondo Rosa a fost înființat, inițial, pentru reabilitarea dependenților de droguri. „Cu toate acestea, în poveștile tinerilor,  exist un lucru în comun: erau povești ale unor femei, care au suferit acte de violență. Am venit cu un proiect pentru a deschide un centru anti-violență și o casă pentru refugiați și l-am prezentat la Departamentul Național pentru Egalitate de Șanse. A fost aprobat!", a explicat Isolina, ce acare conduce centrul Mondo Rosa, unde Marina a stat până când și-a luat puterea vieții în propriile mâini. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel