În cadrul acestui Dpcm, care ar trebui să intre în vigoare „până miercuri” (și, prin urmare, trebuie reiterat, nu a fost încă lansat oficial), Conte a subliniat un nou sistem de reguli care se va baza pe o clasificare a regiunilor în trei ” scenarii de risc , cu măsuri din ce în ce mai restrictive ”.
Premisa de la care să pornim este că, așa cum a raportat premierul, cadrul epidemiologic în care se află Italia „se află în procesul de tranziție către scenariul 4”.
Pentru a defini diferitele scenarii - 4 este cel mai grav - potrivit planului de „Prevenire și răspuns la Covid-19” elaborat de Institutul Superior de Sănătate: un document care oferă, de fapt, diferite scenarii și măsurile aferente care trebuie puse în aplicare, pe baza progresului epidemiei. Scenariul 4 apare în cazuri de „transmisibilitate necontrolată în sistemul de sănătate pe termen scurt”.
Unul dintre parametrii luați în considerare este indicele de contagiune Rt , care este evaluat Regiune după regiune: nivelul de alertă este atunci când nivelul de 1,5 este depășit. Există 13 regiuni - în acest moment - care în ultimul raport sunt peste prag: Calabria (1,66), Emilia Romagna (1,63), Friuli Venezia Giulia (1,5), Lazio (1,51), Liguria (1,54), Molise (1,86 ), Provincia Bolzano (1,96), Provincia Trento (1,5), Puglia (1,65), Umbria (1,67) și Valle d'Aosta (1,89).
Două regiuni chiar depășesc nivelul 2: Piemont, la 2,16, și Lombardia, la 2,09.
Cu toate acestea, indicele Rt nu este singurul criteriu: pentru a determina intrarea în scenariul 4, trebuie înregistrată „incidența mare a cazurilor și severitatea clinică”, cu „o presiune susținută pentru departamentele de prevenire și serviciile de îngrijire” din diferitele regiuni.
Conte a explicat, de exemplu: "Există o mare probabilitate ca 15 regiuni să depășească pragurile critice în zonele de terapie intensivă și zonele medicale în luna următoare".
Scenariul 4, din nou în documentul ISS, este împărțit în trei benzi sau zone de risc:
- moderat (numit „verde”: termenul nu este în documentul ISS);
- mare / foarte mare timp de mai puțin de trei săptămâni consecutive ( „portocaliu” );
- mare / foarte mare timp de mai mult de trei săptămâni consecutive și situație imposibil de gestionat ( „roșu” ).
Pentru a defini clasificarea unei regiuni într-una din aceste zone / benzi sunt, a spus prim-ministrul, 21 de criterii, care vor defini un „coeficient de risc”: printre acestea, premierul a precizat, „numărul de cazuri simptomatice, internări, cazuri în RSA, procentul de teste tampon pozitive, timpul mediu dintre simptome și diagnostic, numărul de focare noi, ocuparea paturilor în funcție de disponibilitatea efectivă".
Acest lucru va fi determinat de Ministerul Sănătății - „ includerea unei Regiuni într-una din cele trei zone, cu activarea automată consecventă a măsurilor avute în vedere, va avea loc printr-o ordonanță a Ministrului Sănătății ”, a spus Conte - pe baza unei monitorizări săptămânale, coordonând cu președintele Regiunii în sine.
Va depinde de date: mecanismul de intrare și ieșire dintr-o categorie sau alta va fi automat, a spus Conte. Prin urmare, activarea măsurilor care vor fi declanșate progresiv la intrarea unei regiuni într-o bandă va fi, de asemenea, automată.
Nu se știe încă: guvernul va trebui să discute cu regiunile.
Pentru regiunile din categoria „verde” vor fi măsurile luate la nivel național (de exemplu: limitele circulației oamenilor în timpul serii, închiderea a centrelor comerciale în zilele de sărbătoare și weekend, închiderea sălilor de jocuri și bingo și a muzeelor , reducerea capacității de transport în comun la 50% etc: toate măsurile care nu au fost încă confirmate oficial, dar despre care a vorbit prim-ministrul în Parlament).
Dacă Regiunea ar intra în categoria „portocalie”, vor intra automat în vigoare măsuri mai restrictive; dacă ar trece apoi la categoria „roșie”, măsurile ar deveni și mai rigide.
În acest din urmă caz, documentul ISS vorbea, de exemplu, despre „restricții generalizate cu extindere și durată care trebuie definite în raport cu scenariul epidemiologic”, alături de „limitările mobilității către / din zonele în cauză”, dar și despre „închiderea structurilor școlare / universitare ", din nou pentru extinderea și durata cerute de tendința epidemiei," și activarea învățământului la distanță întotdeauna acolo unde este posibil".
Conte a vorbit în mod specific, în cameră, despre o limitare a circulației persoanelor către și din regiunile considerate cele mai expuse riscului .
În ultimele ore, au circulat ipoteze privind alte reglementări legate de apartenența unei regiuni la zonele / benzile cele mai expuse riscului: printre altele, posibilitatea extinderii învățământului la distanță la școlile gimnaziale, închiderea magazinelor și a activităților comerciale (cu excepția activităților esențiale, cum ar fi farmacii, magazine alimentare, chioșcuri de ziare), închiderea barurilor și restaurantelor chiar și pentru prânz .
Aceste măsuri nu au fost confirmate încă.
Datele vor ajunge săptămânal, împreună cu monitorizarea Institutului Superior de Sănătate (care este publicat de obicei în fiecare vineri după-amiază).
Dacă o Regiune ar îndeplini criteriile pentru a intra în zonele cu risc, ordonanța Ministerului Sănătății și a Guvernatorului Regiunii ar intra în vigoare imediat - automat .
Permanența unei Regiuni într-una sau cealaltă zonă va fi stabilită săptămânal: pe scurt, o Regiune ar putea fi „roșie” o săptămână, „portocalie” în următoarea sau invers.
Trebuie remarcat faptul că cele două zone cu cel mai mare risc - mare / foarte mare pentru mai puțin de trei săptămâni consecutive și mare / foarte mare pentru mai mult de trei săptămâni consecutive- sunt, de asemenea, determinate pe baza unei variabile temporale: pentru a intra în zona „roșie”, o Regiune va trebui să aibă date foarte negative pentru mai mult de trei săptămâni la rând și, prin urmare, măsurile restrictive nu ar trebui să vină complet neașteptate.
În prezent, întrucât nu are cele 21 de criterii pe baza cărora va fi determinat factorul de risc și nici „ponderea” care va fi atribuită fiecărui criteriu, autorităţile nu sunt în măsură să determine în mod independent dacă există deja Regiuni care ar cădea în „zona roșie”, nici dacă există deja valori foarte negative de două săptămâni deja, ceea ce ar duce - în cazul confirmării datelor vinerea viitoare - să intre automat în „zona roșie”, potrivit datelor citate de corriere.it.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News