Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Italia importă o cantitate record de petrol din Rusia,  în ciuda sancțiunilor europene 
WhatsApp
În ciuda încercărilor Uniunii Europene de a reduce importurile de energie din Rusia, Italia a importat o cantitate record.
AIE: Ce cantitate de țiței încă importă Uniunea Europeană din Rusia

Italia şi-a crescut importurile de ţiţei rusesc în pofida eforturilor UE de a-şi întrerupe legăturile cu energia rusească în urma războiului din Ucraina, scrie Financial Times.

Rusia a exportat aproximativ 450.000 de barili pe zi de ţiţei către Italia în această lună, mai mult de patru ori peste nivelul din februarie şi aproape un record din 2013, relatează Mediafax. 

China vrea petrol din Rusia

 

China caută să-şi refacă stocurile strategice de ţiţei cu petrol ieftin din Rusia, un semn că Beijingul îşi întăreşte legăturile energetice cu Moscova, într-un moment în care Europa vrea să interzică importurile din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Beijingul discută cu Moscova achiziţionarea unor cantităţi suplimentare, ţiţeiul urmând să fie folosit pentru a alimenta rezervele strategice de petrol ale Chinei. Discuţiile sunt la nivel guvernamental, cu o implicare redusă a firmelor petroliere, iar detaliile privind cantităţile sau condiţiile potenţialei tranzacţiei nu au fost încă decise, susţin sursele.

Preţul barilului de ţiţei a crescut anul acesta din cauza războiului din Ucraina, dar preţul petrolului rusesc a scăzut deoarece cumpărătorii se feresc să cumpere, pentru a nu le fi afectată reputaţia sau de teama sancţiunilor. Astfel, China are ocazia să-şi înlocuiască ieftin rezervele strategice de petrol.

Miniştrii de Externe din ambele ţări nu au răspuns solicitărilor de a comenta informaţia.

SUA şi Marea Britanie s-au angajat să interzică importurile de petrol din Rusia, în timp ce UE discută măsuri similare, dar ţiţeiul de la grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) încă ajunge la cumpărătorii dispuşi, inclusiv India şi China.

Rafinăriile din China cumpără discret ţiţei rusesc de la începutul războiului, chiar dacă restricţiile dure au redus cererea în cel mai mare importator de ţiţei din lume.

Beijingul nu dă publicităţii datele privind stocurile sale de ţiţei, dar firmele fac estimări pe baza datelor transmise de sateliţi. Unele prognoze susţin că ţara are capacitatea de a stoca peste un miliard de barili, stocuri comerciale cât şi strategice, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel