Era după-amiaza târzie a zilei de 16 august, când un vârtej, un amestec de ploaie, grindină și vânt puternic, s-a abătut asupra zonei Azzano. Rafalele de vânt au smuls unele acoperișuri, provocând pagube considerabile. Vântul extrem de puternic a smuls acoperișul unui bloc de locuințe de pe Via Trieste, care a fost literalmente măturat de vârtej și a căzut, împreună cu diverse resturi, pe acoperișul unei case cu două etaje alăturate, care a fost grav avariată.
Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar 27 de persoane au fost evacuate. Municipalitatea și serviciile sociale au oferit imediat posibilități de cazare, prin activarea celor două mini-locuri de cazare din Corva și Tiezzo și posibilitatea de a ocupa două camere într-un hotel din apropiere, în special unei familii de români, mamă, tată și doi copii (unul de 17 și unul de 19 ani), a căror casă fusese grav afectată.
Cu toate acestea, familia a ales să nu se mute la rude, ci să rămână în casa lor, deși distrusă, în speranța că municipalitatea își va face datoria. Dar până în prezent, nu s-a mișcat nimic, spune Caius Andrișoaia: "Nimeni nu a venit niciodată, nimeni nu m-a ajutat, nici măcar pentru a curăța molozul. Această zonă a devenit o groapă de gunoi în aer liber. Trebuie să fim atenți pe unde mergem, altfel riscăm să ne rănim sau să ne cadă gresie de sus. Apa pătrunde prin acoperiș și prin coșurile de fum, ambele distruse. În acest moment nu pot să o acopăr cu o prelată, iar aprinderea centralei ar fi periculoasă.
Pentru a repara totul aș avea nevoie de 15-20 de mii de euro, bani pe care nu-i am. Nu ne simțim protejați și nici măcar ascultați. Am fost și eu la primărie, dar pentru mine nu există răspunsuri. Sper doar ca proprietarii clădirii să vină să facă curățenie, să îndepărteze materialele și resturile care au căzut în timpul vântului puternic. Suntem patru persoane, iar copiii mei au crescut. Prefer să stau aici, fiecare are camera lui. Cer doar să se curețe toată mizeria asta, să se asigure accesul în siguranță și să mă ajute cu acoperișul", este petiția lui Cius, citat de Il Gazzetino.
Pentru intervenția de urgență, pompierii au fost ajutați de echipe din Cesena, Bologna, Reggio Emilia, Forlì, Torino și Cremona. În unele cartiere a fost o pană de curent, în timp ce pompierii și echipele municipale de protecție civilă lucrau pentru a muta copaci, panouri și indicatoare rutiere, care fuseseră doborâte de vântul puternic.
Înainte de aceasta, la 1 august, Azzano și comunele din zona Pordenone fuseseră deja îngenuncheate de o furtună violentă cu grindină. Și aici s-au înregistrat pagube considerabile la case și întreprinderi, iar acoperișurile magaziilor și hambarelor au fost străpunse de grindină de mărimea unei mingi de tenis. În ceea ce privește cererea de despăgubire pentru daunele cauzate de evenimentele din 16 august, regiunea însăși a declarat că recunoașterea financiară a daunelor nu este garantată și că eventualele resurse "vor veni prin intermediul ministerului competent".
De asemenea, primarul Marco Putto a subliniat că resursele vor fi plătite în cazul recunoașterii stării de calamitate naturală și l-a invitat pe primar să se consulte în prealabil cu compania sa de asigurări pentru a evalua dacă și în ce măsură aceasta "va interveni în cazul recunoașterii despăgubirilor publice".
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News