Potrivit informaţiilor dezvăluite de cotidianul La Repubblica, cinci deputaţi în total au făcut această solicitare, dar numai doi deputaţi din formaţiunea Liga au fost identificaţi până acum: Andrea Dara şi Elena Murelli.
Ambii au fost suspendaţi de partidul lor, condus de fostul vicepremier şi ministru de interne Matteo Salvini, dar ei rămân deputaţi.
Andrea Dara, de 41 de ani, un antreprenor din sectorul textil din regiunea Mantova (nord), a explicat că mama lui, co-gestionară a firmei sale, a făcut cererea în numele său.
"Înţeleg decizia partidului, îmi asum responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat, chiar dacă nu sunt responsabil direct (...) Nu caut scuze", a afirmat el.
În ceea ce o priveşte pe Elena Murri, o învăţătoare şi o consultantă în vârstă de 45 de ani, ea nu a făcut o declaraţie publică, dar şi-a cerut scuze în interiorul partidului, potrivit ziarului Corriere della Sera.
Identitatea celorlalţi trei deputaţi implicaţi ar putea fi dezvăluită vineri, cu prilejul audierii în parlament a preşedintelui organismului care răspunde de gestionarea "bonusului COVID".
Presa italiană estimează că circa 2.000 de alţi responsabili politici, inclusiv primari şi consilieri comunali sau regionali, ar fi depus şi ei cereri pentru acest ajutor financiar.
Acest ajutor, pentru care nu este prevăzută o limită de venit în cele două decrete guvernamentale, este în sumă de 600 de euro pentru lunile martie şi aprilie şi de 1.000 de euro pentru luna mai. El este destinat, printre alte categorii, unor activităţi supuse plăţii TVA, muncitorilor independenţi sau sezonierilor afectaţi de pandemia de coronavirus.
În total, 6,9 miliarde de euro reprezentând "bonusuri COVID" au fost distribuite italienilor în aceste trei luni.
Deputaţii italieni câştigă lunar aproape 13.000 de euro, inclusiv indemnizaţie, rambursări de cheltuieli şi sume destinate încadrării unor colaboratori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News