Ancheta carabinierilor a fost în colaborare cu birourile Institutului Național de Securitate Socială (INPS) din Genova. Pentru a obține acest beneficiu, românii au declarat în mod fals că îndeplinesc condițiile de ședere în Italia, pentru a primi o sumă de bani în plus, mai exact „venitul de cetățenie”.
Carabinierii companiei Sampierdarena, în colaborare cu birourile INPS din Genova, au depistat și au denunțat în stare de libertate 17 persoane, toate de naționalitate română, întrucât fuseseră identificate ca beneficiare ale "venitului de cetățenie" fără a îndeplini condițiile necesare.
Operațiunea a avut loc în cadrul unui serviciu extraordinar de control mai amplu al teritoriului, în timpul căruia au fost identificate aproximativ 100 de persoane și au fost verificate numeroase vehicule.
Beneficiari pe nedrept descoperiți sunt români cu vârste cuprinse între 33 și 23 de ani, care au obținut în total peste 50.000 de euro. Potrivit celor reconstituite, ei au depus declarații false de rezidență pentru a obține beneficiul. În special, au primit 1.500 de euro, dar unii au reușit să obțină până la 5.500 de euro.
Cum au procedat concret, cele 17 persoane, de naționalitate română care au fost prinse cu venitul de cetățenie luat pe nedrept: În momentul depunerii cererii pentru a beneficia de prestația în cauză, au prezentat declarații false cu privire la reședința lor reală, încasând în mod necuvenit câteva mii de euro, conform presei din Italia.
Vezi și
Guvernul Meloni vrea să limiteze acordarea Venitului de Cetățenie, urmând ca acest ajutor să fie destinat doar pentru persoanele care nu pot lucra. De-a lungul ultimilor ani, autoritățile italiene au deschis numeroase anchete în cazul unor grupări de români care obțineau venitul de cetățenie cu acte false.
Venitul de Cetățenie din Italia va fi acordat doar pentru cei care nu pot munci. Guvernul Meloni intenționează să revizuiască măsura anti-sărăcie în vigoare din aprilie 2019 prin limitarea numărului de beneficiari.
În timpul discursului său în Parlament pentru votul de încredere, Meloni a reiterat ceea ce a susținut în campania electorală, spunând că această măsură, așa cum a fost concepută, "reprezintă o înfrângere pentru cei care au fost capabili să facă partea lor pentru Italia".
Potrivit publicației Corriere della Sera, premierul a precizat că dorește "să mențină și, acolo unde este posibil, să crească sprijinul economic necesar pentru cei care sunt într-adevăr fragili și nu sunt în măsură să muncească”, dar "pentru ceilalți", a adăugat ea, "soluția nu poate fi venitul de cetățenie, ci munca".
Continuă știrea aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News