Între timp, soldații au continuat joi să percheziționeze spitalul al-Shifa din nordul orașului, în cadrul unui raid început cu o zi înainte. Aceștia au expus arme despre care spun că au fost găsite ascunse într-o clădire, dar nu au dezvăluit încă nicio dovadă a centrului de comandă al Hamas despre care Israelul a spus că este ascuns sub complex. Hamas și personalul de la spital, cel mai mare din Gaza, neagă acuzațiile.
Extinderea operațiunilor în sud - unde Israelul efectuează deja raiduri aeriene zilnice - amenință să agraveze o criză umanitară deja gravă în teritoriul asediat. Peste 1,5 milioane de persoane au fost strămutate în Gaza, majoritatea dintre ele fugind în sud, unde alimentele, apa și electricitatea sunt din ce în ce mai puține.
Nu este clar unde altundeva ar putea merge, deoarece Egiptul refuză să permită un transfer în masă pe teritoriul său. Războiul, aflat acum în a șasea săptămână, a fost declanșat de un atac de amploare al Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, în care militanții au ucis peste 1200 de persoane, majoritatea civili, și au capturat aproximativ 240 de bărbați, femei și copii.
Israelul a răspuns cu o campanie aeriană de câteva săptămâni și cu o invazie terestră în nordul Gazei, promițând să înlăture Hamas de la putere și să-i zdrobească capacitățile militare.
Peste 11.200 de palestinieni au fost uciși, două treimi dintre ei fiind femei și minori, potrivit autorităților sanitare palestiniene. Alți 2 700 au fost dați dispăruți, majoritatea fiind considerați îngropați sub dărâmături. Numărătoarea oficială nu face diferența între decesele civililor și cele ale militanților, iar Israelul afirmă că a ucis mii de militanți.
Războiul a inflamat tensiunile în alte părți. Joi, bărbați înarmați au împușcat și rănit patru persoane la un punct de control de pe drumul principal care leagă Ierusalimul de coloniile israeliene din Cisiordania ocupată. Poliția a declarat că trei atacatori au fost uciși, iar căutarea celorlalți este în curs de desfășurare.
Trupele israeliene au luat cu asalt miercuri cel mai mare spital din Gaza, căutând urme ale Hamas în interiorul și sub instalația în care nou-născuții și sute de alți pacienți suferă de zile întregi fără electricitate și alte necesități de bază.
Joi, trupele au percheziționat nivelurile subterane ale spitalului și au reținut tehnicienii responsabili de funcționarea echipamentelor acestuia, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza, administrat de Hamas, într-o declarație. Armata a declarat că soldații săi au fost însoțiți de echipe medicale care au adus incubatoare și alte provizii.
După ce a încercuit al-Shifa timp de mai multe zile, Israelul se confruntă cu presiuni pentru a-și dovedi afirmația că Hamas a folosit pacienții, personalul și civilii care se adăpostesc acolo pentru a oferi acoperire pentru luptătorii săi. Afirmația face parte din acuzația mai amplă a Israelului potrivit căreia Hamas folosește palestinienii ca scuturi umane.
Armata a difuzat o înregistrare video din interiorul al-Shifa, în care se văd trei genți de voiaj pe care a declarat că le-a găsit ascunse în jurul unui laborator RMN, fiecare conținând o pușcă de asalt, grenade și uniforme Hamas, precum și un dulap care conținea mai multe puști de asalt fără încărcătoare de muniție. The Associated Press nu a putut verifica în mod independent afirmațiile israeliene potrivit cărora armele au fost găsite în interiorul spitalului.
Oficialii din domeniul sănătății din Hamas și Gaza neagă că militanții operează în al-Shifa - un spital care are aproximativ 1500 de angajați și peste 500 de paturi. Palestinienii și grupurile de apărare a drepturilor acuză Israelul că pune în pericol în mod nesăbuit civilii.
Munir al-Boursh, un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Sănătății din Gaza, aflat în interiorul spitalului, a declarat că trupele au răscolit subsolul și alte clădiri și au interogat și au verificat facial pacienții, personalul și persoanele adăpostite în unitate.
Forțele israeliene s-au luptat cu militanții din afara spitalului timp de câteva zile, dar nu au existat rapoarte că militanții ar fi tras din interiorul al-Shifa sau că ar fi existat lupte în interiorul spitalului după intrarea trupelor israeliene.
La un moment dat, zeci de mii de palestinieni care fugeau de bombardamentele israeliene se adăposteau la al-Shifa, dar majoritatea au plecat în ultimele zile, pe măsură ce luptele se apropiau.
Ministerul Sănătății a declarat că 40 de pacienți, inclusiv trei bebeluși, au murit de când generatorul de urgență de la al-Shifa a rămas fără combustibil sâmbătă. Nu se știa nimic despre starea altor 36 de bebeluși, despre care ministerul a spus anterior că riscau să moară din cauza lipsei de energie pentru incubatoare.
Pliantele, lansate în zonele situate la est de orașul Khan Younis din sud, avertizau civilii să evacueze și spuneau că oricine se află în apropierea militanților sau a pozițiilor acestora "își pune viața în pericol". Pliante similare au fost lansate în nordul Gaza timp de câteva săptămâni înainte de invazia terestră.
Doi reporteri care locuiesc la est de Khan Younis au confirmat că au văzut aceste pliante. Alții au împărtășit imagini ale pliantelor pe rețelele de socializare. Armata a refuzat să comenteze.
Ministrul israelian al apărării Yoav Gallant a declarat miercuri că operațiunea terestră va include în cele din urmă "atât nordul, cât și sudul".
"Vom lovi Hamas oriunde se va afla", a spus el conform 9news.
Armata afirmă că și-a consolidat în mare măsură controlul asupra nordului, inclusiv prin confiscarea și demolarea clădirilor guvernamentale. O înregistrare video difuzată joi de armată a arătat soldați care se deplasează între clădirile grav avariate prin găurile făcute în pereții acestora.
Armata a declarat că a aruncat în aer o reședință aparținând lui Ismail Haniyeh, un înalt lider Hamas stabilit în străinătate. Nu era clar dacă se afla cineva în interiorul clădirii.
În condițiile în care majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza sunt înghesuiți în sudul teritoriului, locuitorii spun că pâinea este rară și că rafturile supermarketurilor sunt goale.
Familiile gătesc la foc de lemne din lipsă de combustibil. Electricitatea centrală și apa curentă sunt întrerupte de săptămâni întregi.
Agravarea penuriei de combustibil amenință să paralizeze furnizarea de servicii umanitare și să întrerupă serviciile de telefonie mobilă și de internet.
Israelul a permis miercuri, pentru prima dată de la începutul războiului, ca o cantitate mică de combustibil să intre în Gaza, astfel încât agenția ONU pentru refugiații palestinieni să poată continua să aducă ajutoare limitate.
Combustibilul nu poate fi folosit pentru spitale sau pentru desalinizarea apei și acoperă mai puțin de 10% din necesarul agenției pentru a susține "activitățile de salvare a vieților", a declarat Thomas White, directorul agenției pentru Gaza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News