Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Israelul ameninţă cu un atac asupra Iranului dacă Acordul nuclear nu va fi îmbunătăţit
WhatsApp
Guvernul Israelului a avertizat, joi seară, că ar putea lansa un atac asupra Iranului dacă marile puteri nu îmbunătăţesc Acordul nuclear, reiterând că statul evreu nu va permite regimului de la Teheran să se doteze cu arme atomice.

Israelul a contestat permanent Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015 şi se opune intenţiei preşedintelui Joseph Biden de readucere a SUA în acest tratat.

"Un acord prost va face ca regiunea să alunece în război. Oricine caută beneficii pe termen scurt trebuie să fie atent pe termen lung", a declarat, joi seară, Eli Cohen, ministrul israelian al Informaţiilor, conform agenţiei Reuters.

"Israelul nu va permite Iranului să obţină arme nucleare. Iranul nu are nicăieri imunitate. Avioanele noastre pot ajunge în orice zonă din Orientul Mijlociu şi, în mod sigur, în Iran", a atras atenţia Eli Cohen.

Israelul şi Occidentul acuză Iranul că are un program nuclear militar secret. Teheranul susţine că programul nuclear este strict civil.

Eli Cohen a cerut ca, în afară de a limita activităţile nucleare şi balistice, Acordul nuclear ar trebui să forţeze Iranul să înceteze destabilizarea altor ţări şi să oprească finanţarea grupurilor islamiste.

O nouă sesiune de negocieri în format multilateral pe tema relansării Acordului nuclear iranian a început marţi, la Viena, în efortul de readucere a Statelor Unite în tratat. La negocieri participă reprezentanţii Uniunii Europene, ai Iranului, Statelor Unite, Chinei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii şi Rusiei.

Israelul ameninţă cu un atac asupra Iranului 

 

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Negocierile de la Viena au fost afectate de ceea ce par a fi acţiuni de sabotaj care au vizat nave din Israel şi Iran. Complexul nuclear iranian de la Natanz a fost vizat recent de o explozie, atribuită Israelului.

În contextul negocierilor, Yossi Cohen, directorul serviciului israelian de informaţii Mossad, şi Meir Ben-Shabbat, consilierul guvernamental israelian pentru Securitate Naţională, se află de câteva zile în vizită la Washington, pentru discuţii pe tema programului nuclear iranian, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel