Cutremurele au loc în principal de-a lungul tunelului de magmă lung de 15 kilometri. Riscul unei erupții vulcanice în Islanda a rămas neschimbat de câteva zile. Pentru a proteja orașul împotriva fluxurilor de lavă, în prezent se lucrează la construcția unor structuri defensive, relatează RUV.
Roca lichidă și-a făcut drum spre suprafața pământului. Se află încă la o adâncime de aproximativ 500 de metri, a declarat, miercuri, 15 noiembrie, Benedikt Ófeigsson de la Serviciul Meteorologic Islandez, potrivit radioului RUV.
O creștere a conținutului de dioxid de sulf în aer indică, de asemenea, această dezvoltare. O parte a tunelului de magmă pare să se solidifice, mai ales la margini. Dar riscul unei erupții vulcanice este încă mare.
În jurul centralei geotermale din Svartsengi, în sud-vest, urmează să fie construite fortificații uriașe și canale de protecție împotriva fluxurilor de lavă. Centrala electrică alimentează o întreagă regiune cu apă și electricitate.
Se spune că buldozerul dintr-o mină aflată la aproximativ 100 de kilometri se află în mișcare de la ora trei joi dimineața. Potrivit experților, acest buldozer este unul dintre cei mai mari din lume (zece metri lungime și cinci metri înălțime).
Grindavík este situat la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavik. Orașul de pescari, cu o populație de 3.700 de persoane, a fost evacuat sâmbătă noapte, 11 noiembrie 2023. Alarma de protecție civilă a fost declarată vineri, 10 noiembrie 2023.
În zona roșie din Grindavík, serviciile de urgență sunt pregătite să însoțească locuitorii în cea mai periculoasă zonă a orașului. Toată lumea are timp doar să ia lucrurile esențiale.
Cu toate acestea, potrivit unui expert, dacă are loc o erupție vulcanică, nu este sigur dacă lava va curge efectiv în Grindavík. Fluxul de lavă depinde de diverși factori, explică Magnús Tuma Guðmundsson, profesor de geologie la Universitatea din Islanda, pe platforma științifică Vísindavevirinn.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News