Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Irlanda: Românul, care a furat 120.000 de euro din peste 50 de conturi bancare, condamnat definitiv
WhatsApp
Un membru al unei bande criminale internaționale, care a folosit carduri bancare false pentru a fura peste 120.000 de euro din zeci de conturi irlandeze, a pierdut încercarea de a-și reduce pedeapsa.
Irlanda: Românul care a furat 120.000 de euro din peste 50 de conturi bancare, a pierdut apelul la sentință

Daniel Munteanu (32 de ani), din Tower Mount Slane Rd, Navan, Co Meath, Irlanda, a fost condamnat la închisoare pentru șase ani și jumătate după ce a pledat vinovat la zece acuzații de furt a 121.800 de euro din 52 de conturi din banca Irlandei între 9 septembrie 2018 și 4 martie 2019.

În timpul acesta, au fost efectuate peste 300 de retrageri de la bancomate situate în zonele Meath, Louth, Monaghan, Cavan, Westmeath, Offaly, Kildare, Dublin, Wicklow și Galway.

 

Românul a recunoscut în fața judecătorului pentru diminuarea pedepsei

 

De asemenea, el a recunoscut că deținea 51 de carduri bancare clonate, un aparat pentru fabricarea de carduri bancare false, două permise de conducere și cărți de identitate românești false și un pașaport fals, care au fost descoperite de poliție în timpul unei percheziții la domiciliul său.

Ulterior, Munteanu a făcut apel pentru a diminua severitatea pedepsei, pe motiv că judecătoarea Martina Baxter nu a acordat suficientă importanță atenuării și s-a bazat prea mult pe factorii agravanți atunci când i-a impus o pedeapsă privativă de libertate la Trim Circuit Criminal Court în martie anul trecut.

La Curtea de Apel, președintele Curții, judecătorul George Birmingham, a remarcat că judecătoarea Baxter a aplicat o reducere "semnificativă și generoasă" la o sentință principală de 11 ani, care a fost redusă la șapte ani, cu ultimele șase luni cu suspendare.

Respingând apelul, judecătorul Birmingham a adăugat că pedeapsa finală de șase ani și jumătate pronunțată de judecător "se încadrează în mod clar în intervalul disponibil".

 

Avocatul său a încercat să explice că rolul acuzatului nu era unul foarte important 

 

În fața instanței, Bernard Condon SC, pentru apelant, a explicat că skimming-ul presupune plasarea unui dispozitiv electronic în interiorul unui bancomat pentru a "citi" datele bancare ale clienților neștiutori în timp ce aceștia retrag numerar.

Aceste detalii ar fi apoi transferate pe un tip similar de card cu bandă magnetică pe spate, cum ar fi un card de fidelitate pentru un comerciant, pe care banda l-ar folosi pentru a goli conturile de fonduri prin intermediul bancomatelor, a adăugat el.

Dl Condon a declarat că clientul său, un cetățean român, a fost un "soldat de rând" într-o bandă de skimming și că rolul său a fost de a accesa conturile cu ajutorul cardurilor și de a fura numerar.

"El nu a avut nicio legătură cu instalarea dispozitivelor skimmer. Majoritatea banilor s-au întors în România, iar el a primit o parte de 10%", a explicat dl Condon.

Avocatul a adăugat că era un "rol foarte riscant", deoarece majoritatea aparatelor vizate de bandă erau monitorizate de camere de supraveghere.

"Nu sugerez că nu a fost o infracțiune gravă, dar este lcu mult diferită de bandele criminale care au ajuns în fața acestor instanțe în trecut implicând arme, droguri, crime și trafic de persoane", a continuat dl Condon.

 

Judecătorul nu a acceptat micșorarea pedepsei

 

Carl Hanahoe BL, din partea Directorului Procuraturii, a declarat că probele din proces au arătat că este "foarte clar" că apelantul era membru al unei rețele criminale internaționale care nu numai că era bine stabilită în Irlanda, dar opera și în mai multe țări inclusiv în Regatul Unit, Belgia, România și Italia.

De asemenea, era evident că cea mai mare parte a banilor în numerar era trimisă înapoi în România, a adăugat el.

"Acesta este un caz în care infracțiunile reale pentru care acuzatul a pledat vinovat nu reflectă de fapt ceea ce se întâmpla aici", a declarat dl Hanahoe în fața instanței.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel