Iranul a declarat că revizuiește o lege veche de zeci de ani privind obligativitatea hijabului, care le impune femeilor să-și acopere capul, în contextul în care, timp de peste două luni, au avut loc proteste legate de acest cod vestimentar.
Protestele au cuprins Iranul începând cu 16 septembrie, în urma morții lui Mahsa Amini, o iraniană de origine kurdă în vârstă de 22 de ani, aflată în arest preventiv după ce a fost arestată de poliția morală pentru că ar fi încălcat legea hijab, bazată pe Sharia.
Protestatarii și-au ars acoperitoarele de cap, au strigat sloganuri antiguvernamentale și au aruncat turbanele de pe capetele clericilor musulmani. De la moartea lui Mahsa Amini, un număr tot mai mare de femei nu mai poartă hijab, în special în nordul la modă al Teheranului.
"Atât parlamentul, cât și sistemul judiciar lucrează (la această problemă)" pentru a stabili dacă legea necesită modificări, a declarat procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, citat de agenția de presă AFP.
Citat de agenția de presă ISNA, el nu a precizat ce ar putea fi modificat în lege de către cele două organisme, care sunt în mare parte în mâinile conservatorilor.
Echipa de revizuire s-a întâlnit miercuri cu comisia culturală a parlamentului "și va vedea rezultatele într-o săptămână sau două", a declarat procurorul general.
"Dar există metode de punere în aplicare a constituției care pot fi flexibile", a declarat el în comentarii televizate.
Vălul hijab a devenit obligatoriu pentru toate femeile din Iran în aprilie 1983, la patru ani după Revoluția islamică care a răsturnat monarhia susținută de SUA.
Acesta rămâne o problemă extrem de sensibilă într-o țară în care conservatorii insistă că ar trebui să fie obligatoriu, în timp ce reformiștii doresc să lase la alegerea individuală.
Un general din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran a declarat în această săptămână, pentru prima dată, că peste 300 de persoane și-au pierdut viața în tulburările care au avut loc de la moartea lui Mahsa Amini.
Cel mai important organism de securitate al Iranului, Consiliul Suprem de Securitate Națională, a declarat sâmbătă că numărul persoanelor ucise în timpul protestelor "depășește 200". Citat de agenția de știri de stat IRNA, acesta a precizat că cifra a inclus ofițeri de securitate, civili și "separatiști", precum și "revoltați".
Marți, organizația neguvernamentală Iran Human Rights, cu sediul la Oslo, a declarat că cel puțin 448 de persoane au fost "ucise de forțele de securitate în timpul protestelor în curs de desfășurare la nivel național".
Șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Turk, a declarat săptămâna trecută că 14.000 de persoane, inclusiv copii, au fost arestate în timpul represiunii protestelor, conform India Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News