Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis va participa la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9. La summit va fi prezent si Joe Biden
WhatsApp
Klaus Iohanns va participa la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), la care invitaţi sunt preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 
Klaus Iohannis și Joe Biden

Preşedintele Klaus Iohannis participă, miercuri, la Varşovia, alături de omologul polonez, Andrzej Duda, la reuniunea extraordinară a Formatului Bucureşti 9 (B9), la care invitaţi sunt preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Summitul B9 se desfăşoară în contextul împlinirii unui an de la declanşarea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, şi are ca obiectiv continuarea coordonării dintre Aliaţii de pe Flancul Estic al NATO şi SUA, pe fondul provocărilor de securitate generate de război.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, agenda discuţiilor vizează continuarea sprijinului multidimensional pe care statele aliate, inclusiv cele participante la Formatul B9, îl acordă Ucrainei, susţinerea pentru aspiraţiile sale euroatlantice, precum şi demersurile continue ale NATO de întărire a posturii sale de descurajare şi apărare pe Flancul estic.

Vor fi abordate, de asemenea, modalităţile de tragere la răspundere a Rusiei, prin instrumente de drept internaţional, pentru crimele comise în Ucraina. O atenţie specială va fi acordată şi partenerilor vulnerabili, precum Republica Moldova, confruntată cu provocări crescute de securitate, a informat sursa citată. 

Joe Biden: „Invazia rusă în Ucraina, un test pentru Europa. La un an, Kievul rămâne puternic”

 

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat marţi, la Varşovia, că la un an de la începerea invaziei ruse în Ucraina „Kievul rămâne puternic” şi a subliniat că NATO este mai unită ca niciodată, deşi preşedintele rus Vladimir Putin credea că Alianţa se va rupe, transmite Reuters.

„Când Rusia a invadat Ucraina, nu a fost un test doar pentru Ucraina. Întreaga lume a fost supusă unui test. Europa a fost testată, America a fost testată, Alianţa Nord-Atlantică a fost testată. Au fost testate toate democraţiile. Iar întrebarea a fost simplă: vom răspunde sau vom ignora ce se întâmpla? Suntem puternici sau slabi? Suntem uniţi sau divizaţi? Acum, cunoaştem răspunsul la aceste întrebări. Noi ne-am apărat suveranitatea, am apărat libertatea popoarelor de a trăi fără agresiune şi în democraţie”, a declarat Biden.

„Ieri, am avut onoarea de a fi alături de preşedintele Volodimir Zelenski la Kiev, pentru a afirma că vom continua să susţinem aceste principii indiferent de costuri. În urmă cu un an, lumea se pregătea de căderea Kievului. Tocmai am revenit din vizita la Kiev. Pot raporta că Kievul rămâne puternic. Da, am apăra suveranitatea şi am făcut asta... da, am apăra democraţia şi am făcut asta”, a spus liderul american în faţa a mii de persoane strânse în faţa Castelului Regal din capitala poloneză.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel