Reamintim că azi alte 555 de noi cazuri de infectare cu coronavirus - cel mai mare număr anunțat în România de la debutul pandemiei - au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 30.175, potrivit datelor publicate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică. În ultima zi, alți 18 români au murit din cauza COVID-19, bilanțul deceselor ajungând la 1.817. Recordul de infectări zilnice fusese în 11 aprilie, când au fost raportate 523 de cazuri noi într-o zi. În ultimele 24 de ore, au fost făcute 13.147 de teste.
„Am găsit o echipă foarte motivată și profesionistă ( la Cantacuzino), am văzut unele instalații vitale în această etapă. Aici se prelucrează foarte multe probe peste COVID. Aproape 45.000 de teste prelucrate în ultimele zile. Acest institut joacă un rol important. Se pregătește și producție aici. Este evident că trebuie să vorbim și despre pandemie. Azi e o zi tristă, avem un număr record de persoane găsite pozitive la COVID. În primul rând, suntem din martie în plină pandemie și pot spune că până acum câteva săptămâni lucrurile au mers destul de bine.
Lucrurile nu au evoluat cum ne-am dorit. Răspunderea e partajată între autorități și cetățeni. Măsurile sunt simple: masca și distanța. Trebuie să fim foarte atenți si la ce spun unii și alții. Vedem că sunt politicieni care încearcă să exploateze electoral acestă pandemie. E o cale eronată. E momentul să lăsăm divergențele politice.
Cer parlamentului să dezbată în regim de urgență legea care clarifică carantina și izolarea. Nu e momentul să disperăm, dar nici să lăsăm garda jos. Virusul nu ține cont de granițe, de legi, dar noi avem cel mai important instrument să ne protejăm - conștiința noastră Să nu ne imaginăm că dacă plecăm la munte sau la mare scăpăm de virus. Virusul merge cu noi. Haideți să respectăm indicațiile specialiștilor pentru a putea trece cu bine de acestă perioadă dificilă“, a spus preşedintele Iohannis.
„Trebuie să fim foarte conștienți de ce vrem - cu toții ne dorim să ne reluăm viața normală, dar nu se poate încă. Suntem încă în pandemie. Pe de altă parte, nu putem închide țara și să plecăm. Dacă vrem să se miște economia, să putem merge la mare sau la munte, trebuie să respectăm aceste norme. Ține de fiecare dintre noi să respectăm normele“, a mai subliniat preşedintele.
„Aruncarea vinei nu ajută pe nimeni. Acum trebuie să accelerăm să avem o lege în vigoare. Legislația pe care o avem e slabă, așa a fost gândită, nu are rost să căutăm acum cine a făcut-o. De asta m-am adresat Parlamentului să lucreze rapid, ca să avem legislație“, mai menţionat preşedintele Iohannis.
„După părerea mea, alegerile locale se pot organiza în septembrie dacă respectăm niște norme. Dacă se va organiza referendum (referendumul Fără penali în funcții publice), vom vedea. Nu evenimentul în sine e problema, ci campania. Vom avea campanii mai degrabă în online și pe TV. E o provocare și pentru politicieni, dar procesul de votare în sine se poate organiza, dacă se respectă toate normele. Situația în care ne aflăm este îngrijorătoare. Dacă situația se înrăutățește și nu găsim altă cale, putem reveni la măsuri mai restrictive. Eu nu îmi doresc acest lucru. Haideți să respectăm normele în vigoare. Este destul de greu de imaginat acum cum ar arăta o nouă fază de relaxare“, mai spus preşedintele României.
„Deciziile CCR sunt obligatorii, precum respectarea Constituției și a legilor. Mai mult nu am ce comenta. Nu îmi doresc să introducem restricții, dar dacă numărul de cazuri crește în continuare, atunci probabil Comitetul pentru situații de urgență va propune măsuri restrictive“, mai anunţat preşedintele Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News