Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis și Antony Blinken au discutat la Cotroceni despre accederea României în programul Visa Waiver
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi, la Palatul Cotroceni, pe secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în România, cei doi oficiali apreciind dinamica pozitivă actuală a relaţiilor bilaterale şi reiterând angajamentul pentru dezvoltarea şi aprofundarea, în continuare, a Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii, pe toate dimensiunile sale, a informat Administraţia Prezidenţială. Blinken urmează să participe la reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO. Totodată, în acest an se aniversează 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic România - SUA. 
Antony Blinken, primit la Palatul Cotroceni de Klaus Iohannis (Sursa: Agerpres)

Preşedintele Iohannis şi secretarul de stat american Blinken au avut un schimb de opinii "substanţial" cu privire la contextul regional complex, marcat de exacerbarea efectelor economice, sociale şi umanitare ale continuării agresiunii Rusiei în Ucraina şi, respectiv, la măsurile luate pentru implementarea deciziilor privind consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic al NATO, în special în regiunea Mării Negre, adoptate în timpul Summitului Alianţei de la Madrid, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

"Preşedintele României a exprimat aprecierea pentru rolul asumat de preşedintele SUA, Joseph R. Biden, şi de Administraţia de la Washington pentru asigurarea unităţii în cadrul comunităţii transatlantice şi realizarea unei coordonări strânse între liderii transatlantici şi globali în vederea gestionării situaţiei de securitate din vecinătatea ţării noastre, cu impact asupra securităţii euroatlantice", precizează sursa citată.

Şeful statului a adresat mulţumiri pentru suplimentarea recentă a prezenţei militare americane în România, în scopul consolidării posturii de descurajare pe Flancul estic al NATO şi ca măsură suplimentară de asigurare a securităţii ţării noastre şi a întregii regiuni.

El a evocat caracterul istoric al deciziilor luate de aliaţi la Madrid şi a apreciat necesitatea implementării imediate şi cuprinzătoare, reuniunea ministerială de la Bucureşti fiind un pas important în pregătirea unor hotărâri suplimentare cu privire la consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul estic, inclusiv la Marea Neagră, la viitorul Summit de la Vilnius.

Accederea României în Programul Visa Waiver

 

În cadrul discuţiilor au mai fost abordate subiecte privind continuarea sprijinului aliaţilor pentru Ucraina, context în care secretarul de stat Antony Blinken a exprimat aprecierea SUA pentru demersurile consistente şi multidimensionale ale României, atât prin acordarea de asistenţă directă, sprijin pentru refugiaţi, respectiv pentru tranzitul de cereale, cât şi prin coordonarea eforturilor internaţionale în sprijinul ţării vecine.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Klaus Iohannis a subliniat necesitatea continuării sprijinului partenerilor pentru Republica Moldova, ocazie cu care a evocat impactul substanţial al conflictului din Ucraina şi a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România în domeniile critice, cu accent pe sectorul energetic.

De asemenea, a fost abordat subiectul crizei energetice actuale, context în care a fost evaluat stadiul proiectelor bilaterale strategice în domeniu, în special a celor din domeniul nuclear civil, care vor permite României să fie un furnizor de securitate energetică în regiune.

În cadrul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis şi secretarul de stat Antony Blinken au reiterat interesul comun de a lucra împreună pentru înregistrarea de progrese concrete în ceea ce priveşte accederea României în programul Visa Waiver, mai arată Administraţia Prezidenţială, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp

TOP CELE MAI CITITE STIRI

Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
08 feb 2023, 07:45
Astrosens.ro
06 feb 2023, 16:21
DCMedical.ro
08 feb 2023, 07:45
RadioDCNews.ro
07 feb 2023, 14:38
DCBusiness.ro
07 feb 2023, 20:57
DCNews.ro
08 feb 2023, 08:33
Spectacola.ro
08 feb 2023, 09:31
DefenseRomania.ro
07 feb 2023, 15:11
Astrosens.ro
06 feb 2023, 16:21
DefenseRomania.ro
07 feb 2023, 15:11
DCBusiness.ro
07 feb 2023, 20:57
RadioDCNews.ro
07 feb 2023, 14:38
Spectacola.ro
08 feb 2023, 09:31
DCNews.ro
08 feb 2023, 08:33