Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis: România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa celor 3 Mări va ajuta Ucraina
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis spune, luni, la Riga, că la următorul summit al Inițiativei celor 3 Mări vor fi analizate toate posibilitățile prin care Inițiativă va ajuta Ucraina: „Ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare, la care Ucraina ar putea participa ca partener”.

"Ne-am întâlnit azi într-un moment cheie pentru continentul european, inclusiv pentru întreaga regiune a celor trei mări, pe fondul agresiunii premeditate, nejustificate, neprovocate și ilelgală a Federației Rusă în Ucraina. În acest context complex, miza summitului depășește cadrul obiectivului nostru central. Astfel, acesta reflectă și unitatera noastră în reafirmarea hotărâtă a valorilor și intereselor noastre comune”, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului român a amintit că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a adresat participanților în deschiderea summitului și a transmis un mesaj clar: „Ucraina are nevoie de sprijinul Inițiativei (celor trei mări - n.r.) și al statelor participante”.

„În acest context, am reiterat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei și cetățenilor săi pe multiple planuri, atât prin demersuri bilaterale, cât și prin demersuri multilaterale, aspecte pe care le-am transmis și direct președintelui Zelenski cu prilejul vizitei la Kiev. Ca țară gazdă a viitorului summit, România va analiza toate posibilitățile prin care Inițiativa va ajuta Ucraina. În mod deosebit, ne vom concentra asupra proiectelor de interconectare, la care Ucraina ar putea participa ca partener al Inițiativei”, adaugă șeful statului.

El afirmă că Republica Moldova și Georgia ar trebui să primească același sprijin, „pentru că reziliența lor e greu încercată în aceste moment”.

Iohannis și Ciucă salută decizia Comisiei Europene în privința Moldovei și Ucrainei

 

reședintele Klaus Iohannis și premierul Niciolae Ciucă au salutat recent decizia Comisiei Europene de a recomanda ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat UE.

„După luni de dialog intens şi coordonare, sunt foarte bucuros să salut decizia Comisiei Europene de a acorda statutul de ţări candidate Ucrainei şi Republicii Moldova. Acesta este un pas înainte bine meritat pentru toţi cetăţenii ucraineni şi moldoveni. Vom continua să susţinem activ Ucraina şi Republica Moldova să facă parte din familia europeană!”, a scris Klaus Iohannis, vineri pe Twitter.

Și premierul Ciucă a salutat decizia Comisiei Europene.

„Astăzi (vineri - n.r.), Comisia Europeană a transmis un mesaj pozitiv cu privire la statutul de candidat la UE și perspectiva de membru pentru Republica Moldova, Ucraina și Georgia. Guvernul României este pregătit să sprijine parcursul european al partenerilor noștri apropiați din est și aspirațiile cetățenilor lor pentru societăți mai prospere și mai democratice”, a transmis premierul.

Comisia Europeană a recomandat vineri ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidat, un pas simbolic pe drumul lung către aderarea la Uniunea Europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel