Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, mesaj pentru liderii Europei: Recunoașterea reciprocă a testelor COVID ar facilita libera circulație în UE
WhatsApp
Preşedintele Klaus Iohannis a participat joi seara la videoconferinţa cu membrii Consiliului European pe tema măsurilor privind gestionarea pandemiei de COVID-19, context în care a subliniat că recunoaşterea reciprocă a testelor ar facilita libera circulaţie în UE şi a pledat pentru o campanie de comunicare eficientă în ceea ce priveşte vaccinarea împotriva noului coronavirus. 
presidency.ro

Videoconferinţa a fost convocată de către preşedintele Consiliului European, Charles Michel, fiind cea de-a doua reuniune pe această temă, după cea organizată la data de 29 octombrie.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, liderii statelor membre UE au abordat aspecte legate de gestionarea curentă a crizei sanitare generate de pandemia de COVID-19, în principal cu privire la testare, vaccinuri şi măsuri luate la nivel naţional.

"În cadrul intervenţiei sale, preşedintele României a evidenţiat faptul că întărirea coordonării statelor membre este prioritară, în contextul în care răspândirea virusului la nivelul UE este în continuare îngrijorătoare. În ceea ce priveşte testarea, preşedintele României a menţionat faptul că este importantă asigurarea schimbului regulat de informaţii şi de bune practici privind strategiile şi abordările de testare. Cu privire la recunoaşterea reciprocă a testelor, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest demers ar facilita libera circulaţie în Uniune. Totodată, preşedintele României a arătat că există încă probleme specifice, care trebuie soluţionate pentru a facilita o abordare comună, cum ar fi corelarea testelor rapide cu cele RT-PCR, convenirea unui set de criterii şi condiţii comune pentru a se asigura un mecanism eficient", arată Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.

Klaus Iohannis apreciază eforturile CE privind negocierile cu producătorii de vaccinuri

 

Referitor la vaccinuri, şeful statului a apreciat eforturile Comisiei Europene în ceea ce priveşte negocierile cu producătorii de vaccinuri.

El a menţionat că, la nivel naţional, strategia de vaccinare anti-COVID-19 este în curs de finalizare şi, în acest sens, au fost luate în considerare orientările relevante ale Uniunii Europene şi ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că desfăşurarea unei asemenea campanii de vaccinare pe scară largă, într-o perioadă de timp scurtă, implică o cantitate foarte mare de consumabile medicale şi a atras atenţia că trebuie luate toate măsurile necesare pentru a evita orice deficienţă care ar putea apărea în lanţurile de aprovizionare.

În acest context, şeful statului a subliniat că procedurile de achiziţie comune lansate de Comisia Europeană sunt utile şi reprezintă importante instrumente pe care statele membre se pot baza în campania de vaccinare.

El a reiterat importanţa unei comunicări publice adecvate în ceea ce priveşte vaccinarea, pronunţându-se pentru o campanie de comunicare eficientă la nivelul Uniunii, pentru a evidenţia beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În ceea ce priveşte abordarea pe termen lung în domeniul sănătăţii, preşedintele Klaus Iohannis a salutat recentele propuneri ale Comisiei Europene privind consolidarea cooperării în cadrul Uniunii Europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel