Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, mesaj după închiderea urnelor în Franța: Felicitări, dragă Emmanuel Macron
WhatsApp
Președintele României l-a felicitat pe Emmanuel Macron, care, potrivit rezultatelor neoficiale încă la scrutinul de duminică, a câștigat al doilea mandat la președinția Franței.

„Cele mai calde felicitări, dragă Emmanuel Macron, pentru realegerea în funcția de președinte”, a scris Klaus Iohannis, pe Twitter.

Iohannis spune că se bucură să lucreze în continuare cu Macron „pentru Parteneriatul strategic România - Franța, pentru o Europă puternică și unitate și pentru o cooperare consolidată pe flancul estic al NATO”.

Emmanuel Macron a obţinut 57,6% din voturi în turul secund al scrutinului prezidenţial, iar adversara sa, Marine Le Pen, reprezentând formaţiunea Mobilizarea Naţională (RN, extremă-dreapta), este creditată cu 42,4%, potrivit unui sondaj efectuat de Institutul Elabe, la cererea postului BFMTV. Un alt sondaj, efectuat la ieşirea de la urne de Institutul Ifop la cererea cotidianului Le Figaro, îl creditează pe Emmanuel Macron cu 58% din voturi şi pe Marine Le Pen cu 42%.

 

Alegeri Franța: Emmanuel Macron, reales președinte, cu 58,2% din sufragii

Preşedintele în funcţie al Franţei, Emmanuel Macron, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţal din Franţa, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Au apărut primele rezultate ale alegerilor prezidențiale din Franța. Macron a câștigat în state precum SUA, Canada sau Brazilia, în timp ce Le Pen s-a impus în mai multe departamente de peste mări.

Franța își alege președintele în această duminică. Lupta se duce între actualul șef al statului, Emmanuel Macron, pro-UE, centrist, și eurosceptica de extremă-dreapta Marine Le Pen. Urnele s-au deschis la ora 08.00 (09:00 ora României) şi se închid la ora 20.00 (21:00 ora României).

În multe state, diaspora l-a votat pe Emmanuel Macron:

Argentina: Macron: 89%, Le Pen: 11%, Participare: 21%

Brazilia: Macron: 86%,Le Pen: 14%, Participare: 24%

Chile: Macron: 87%, Le Pen: 13%, Participare: 28%

Republica Dominicană: Macron: 62%, Le Pen: 38%, Participare: 28%

Columbia: Macron: 91%, Le Pen: 9%, Participare: 28%

Canada (fără Vancouver): Macron: 86%, Le Pen: 14%, Participare: 41%

Statele Unite ale Americii (fără Chicago şi New Orleans): Macron: 92%, Le Pen: 8%, Participare: 36%

În diferite departamente de peste mări, Marine Le Pen este pe primul loc, scrie Mediafax.

În Guadelupa, ea a obţinut 69,60% din voturi (92.106 voturi) faţă de 30,40% (40.229 voturi) pentru Emmanuel Macron. Rata de participare este de 47,18%.

În Martinica, Le Pen a obţinut 60,87%, faţă de 39,13% pentru preşedintele în exerciţiu. În acest departament, rata de participare este de 45,45%.

În Guyana franceză, Marine Le Pen are 60,70% (21.734 de voturi), faţă de 39,30% (14.073 de voturi) pentru Macron. Rata de participare este de 38,89%.

Le Pen este pe primul loc şi în Saint-Martin şi Saint-Barthélemy. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel