Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iohannis, informațiile momentului privind aderarea României la Schengen până la sfârșitul anului: „Sunt șanse, e nevoie de unitate“
WhatsApp
Președintele Klaus Iohannis se află, joi, la Praga, unde lideri din 44 de ţări participă la prima întrunire a Comunităţii politice europene, o structură menită să promoveze cooperarea în materie de securitate între statele Uniunii Europene şi partenerii de pe continent.

Întâlnirea are ca obiectiv îmbunătăţirea cooperării europene dincolo de graniţele Uniunii, la reuniune fiind aşteptaţi, pe lângă cei 27 de lideri din Uniunea Europeană, reprezentanţi a încă 17 state partenere, printre care ţări din Balcanii de Vest, Ucraina, Republica Moldova, Georgia, Turcia sau Marea Britanie.

Liderii din cele peste 40 de state europene vor discuta despre provocările economice generale, schimbări climatice, criza energiei sau războiul din Ucraina. Reuniunea va reprezenta un prilej de promovare a cooperării cu privire la teme de interes comun, în vederea consolidării securităţii, stabilităţii şi prosperităţii pe întreg continentul european, fără ca acest cadru să constituie o alternativă la procesul de extindere a Uniunii Europene.

Iohannis, informațiile momentului privind aderarea României la Schengen până la sfârșitul anului

 

Prezent la reuniune, președintele Klaus Iohannis a afirmat că se vor aborda teme importante precum solidaritatea cu Ucraina, condamnarea agresiunii Rusiei, dar și teme precum securitatea continentului sau despre surse alternative de energie. „Eu mă aștept la discuții foarte bune, fiind prima întrunire și personal voi aborda nevoia solidarității cu Ucraina și a unei abordări comune pentru securitatea continentului“, a declarat Iohannis.

Întrebat despre ce șanse sunt cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen până la sfârșit anului, președintele României a afirmat că „există această posibilitate, dar garanția nu există încă“.

Iohannis: „Sunt șanse, e nevoie de unitate“

 

„Cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru, și eu și Guvernul, Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor. Ministerul de Interne lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, e nevoie de unitate în Europa. Acest lucru a devenit și mai clar odată cu războiul dus de Rusia în Ucraina. Această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația ar deveni parte din spațiul Schengen.

După atâția ani de așteptare, cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea Uniunii și soliditatea noastră în abordare“, a afirmat Iohannis.

 În momentul acesta suntem în faza în care se pregăteşte o vizită a experţilor în România, care vor să vadă încă o dată, după 11 ani, dacă ceea ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă în continuare suntem pe poziţia solidă pe care noi ştim că o avem. După aceea, sigur, vor fi încă discuţiile politice şi discuţia finală, care nu se va purta în Consiliu, ci în Consiliul Uniunii, în formatul numit JAI - Justiţie şi Afaceri Interne. Acolo se ia de fapt decizia. Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem şanse mai bune decât în altă conjunctură“, a adăugat șeful statului.

Iohannis, după ce Rareș Bogdan a atacat Olanda și Austria: "L-a luat un pic valul"

 

Întrebat cum comentează poziția europarlamentarului PNL Rareș Bogdan care a atacat Olanda și Austria și a amenințat că România ar putea bloca transporturile de cereale dacă sunt țări care vor bloca accesul țării noastre în Schengen, Klaus Iohannis a răspuns:

"Mă gândesc că l-a luat un pic valul. Așa o variantă nu există. Noi dimpotrivă, facem tot ce putem ca să înlesnim exportul de cereale din Ucraina pentru a preveni o criză alimentară globală. Așa ceva iese din orice discuție".

Citește mai departe AICI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel