Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi
WhatsApp
Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi, fără să se întrevadă un sfârșit al luptelor care au ucis mii de oameni, au dezrădăcinat milioane de persoane și au transformat orașe întregi ruine.
Ucraina așteaptă o decizie cu privire la cererea de aderare la UE. Zelensky avertizează că Putin ar putea pedepsi țara între timp

După ce a renunțat la asaltul asupra capitalei Kiev, Rusia continuă să atace în estul și în sudul Ucrainei. Rușii se confruntă cu sancțiunile tot mai mari impuse de țările occidentale și a unei rezistențe puternice a ucrainenilor.

Câteva evenimente cheie ale conflictului de până acum, potrivit Reuters.

24 februarie: Rusia invadează Ucraina de pe trei fronturi, în cel mai mare asalt asupra unui stat european de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Zeci de mii de oameni se refugiază.

Președintele rus Vladimir Putin anunță o „operațiune militară specială" pentru demilitarizarea și „denazificarea" Ucrainei. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, transmite pe Twitter: „Rusia a pornit pe calea răului, dar Ucraina se apără".

Invazia Rusiei în Ucraina intră vineri în cea de-a 100-a zi

 

25 februarie: Forțele ucrainene luptă împotriva invadatorilor ruși în nord, est și sud. Artileria bombardează Kievul și suburbiile sale.

1 martie: Un oficial american afirmă că o coloană de blindate rusești de mai mulți kilometri lungime care se îndreaptă spre Kiev este afectată de probleme logistice.

Rusia lovește un turn de televiziune din Kiev și își intensifică bombardamentele cu rază lungă de acțiune asupra Harkovului din nord-est și a altor orașe, în ceea ce pare a fi o schimbare de tactică a Moscovei, în timp ce speranțele sale de a ataca rapid capitala se estompează.

2 martie: Forțele rusești încep asediul portului Mariupol din sud-estul țării, considerat vital pentru încercările Moscovei de a lega regiunea Donbas de Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care Rusia a ocupat-o în 2014.

Trupele rusești intră în portul Kherson de la Marea Neagră, primul mare centru urban capturat.

 

Un milion de persoane au fugit din Ucraina, potrivit Agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

4 martie: Forțele rusești au capturat centrala nucleară Zaporojia, cea mai mare din Europa. NATO respinge apelul Ucrainei pentru zone de interdicție aeriană, spunând că acestea ar duce la escaladarea conflictului.

8 martie: Civilii fug din orașul Sumî, situat în nord-estul țării, în primul coridor umanitar stabilit cu succes. Două milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

13 martie: Rusia își extinde războiul în vestul Ucrainei, trăgând cu rachete asupra unei baze din apropierea graniței cu Polonia, membră NATO.

16 martie: Ucraina acuză Rusia că a bombardat un teatru din Mariupol, unde se adăpostesc sute de civili. Moscova neagă acest lucru.

25 martie: Moscova semnalează o schimbare de accent privind obținerea de câștiguri în est, în timp ce forțele ucrainene fac presiuni pentru a recuceri orașele din afara Kievului.

30 martie: Peste 4 milioane de persoane au fugit din Ucraina, potrivit UNHCR.

 

3/4 aprilie: Ucraina acuză Rusia de crime de război după ce în orașul Bucea, recucerit, au fost găsite o groapă comună și cadavrele unor persoane împușcate de la mică distanță. Kremlinul neagă responsabilitatea și spune că imaginile cu cadavrele au fost înscenate.

8 aprilie: Ucraina acuză Rusia pentru un atac cu rachete asupra unei gări din Kramatorsk care a ucis cel puțin 52 de persoane care încercau să fugă de război. Moscova neagă responsabilitatea.

14 aprilie: Nava de război principală a Rusiei în Marea Neagră, Moskva, se scufundă în urma a ceea ce Ucraina susține că a fost un atac cu rachete.

25/26 aprilie: Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria declară că exploziile au lovit un minister și două antene de radio. Aceasta dă vina pe Ucraina vecină. Kievul acuză Moscova că a organizat atacurile pentru a încerca să extindă conflictul.

28 aprilie: Rusia trage două rachete spre Kiev în timpul unei vizite a secretarului general al ONU, Antonio Guterres, afirmă Ucraina. Kremlinul acuză Ucraina că atacă regiunile rusești din apropierea graniței.

1 mai: Aproximativ 100 de civili ucraineni sunt evacuați din combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, aflat în ruină, în ceea ce Națiunile Unite afirmă că este o „operațiune de trecere în siguranță".

7 mai: Se crede că până la 60 de persoane au murit după ce o bombă a lovit o școală din satul Bilohorivka, în estul Ucrainei, spune guvernatorul regional.

9 mai: Putin îi îndeamnă pe ruși să lupte într-un discurs sfidător de Ziua Victoriei, dar tace în legătură cu planurile privind Ucraina.

 

10 mai: Ucraina afirmă că forțele sale au recucerit sate la nord și nord-est de Harkov, în cadrul unei contraofensive.

14 mai: Forțele ucrainene au lansat o contraofensivă în apropierea orașului Izium, aflat în estul țării sub controlul Rusiei, spune guvernatorul local.

18 mai: Finlanda și Suedia solicită să adere la NATO, o mișcare care ar duce la extinderea alianței militare occidentale pe care Putin a urmărit să o împiedice.

20 mai: Rusia afirmă că ultimii luptători ucraineni care rezistau la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol s-au predat. Cu câteva ore mai devreme, Zelenski a declarat că armata ucraineană le-a spus apărătorilor că pot ieși și își pot salva viața.

21/22 mai: Rusia lansează o ofensivă în Luhansk, una dintre cele două provincii din Donbas, concentrându-și atacul asupra orașelor gemene Sloviansk și Sievierodonetsk.

23 mai: În primul proces pentru crime de război din timpul conflictului, un tribunal din Kiev condamnă un tânăr comandant de tanc rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat.

25 mai: Putin semnează un decret care simplifică procesul de obținere a cetățeniei și pașapoartelor rusești de către locuitorii din districtele recent capturate, în încercarea de a consolida controlul Moscovei asupra teritoriului cucerit.

29 mai: Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, numește „eliberarea" Donbasului o „prioritate necondiționată" pentru Moscova, în timp ce forțele rusești par a fi aproape de a cuceri întreaga regiune Luhansk.

31 mai: Oficialii locali spun că nu mai este posibilă evacuarea civililor prinși în capcană în Sievierodonetsk, unde forțele ucrainene încă rezistă, dar o mare parte din oraș se află sub control rusesc.

1 iunie: Rusia critică decizia Statelor Unite de a furniza sisteme avansate de rachete Ucrainei, avertizând că aceasta ar putea extinde conflictul și ar crește riscul unei confruntări directe cu Washingtonul. Secretarul de stat Antony Blinken spune că Ucraina a dat asigurări că nu va folosi sistemele împotriva unor ținte de pe teritoriul rusesc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel