Sala Plânsului este un proiect găzduit într-o clădire din centrul Madridului, care îşi propune să înlăture prejudecăţile din societate legate de sănătatea mintală, relatează Reuters.
„Este o idee excelentă pentru a ilustra problema sănătăţii mintale. Este stigmat să plângi în Spania, ca în multe alte ţări", a spus Jon Nelssom, un student suedez care locuieşte în capitala Spaniei.
În urmă cu o săptămână, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat separat o acţiune de 100 de milioane de euro pentru asistenţă mentală, care va include servicii precum o linie de asistenţă ce va funcţiona 24 din 24 pentru prevenirea sinuciderilor, potrivit Mediafax.
„Nu este un subiect tabu, este o problemă de sănătate publică despre care trebuie să vorbim şi să acţionăm în consecinţă”, a spus el despre bolile mintale în momentul lansării planului pe 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.
Promotorii acestei idei o prezintă ca pe o modalitate de a face vizibilă sănătatea mintală și de a normaliza solicitarea de ajutor prin recurgerea la terapie psihologică. Aceștia adaugă că "în La Llorería vă veți bucura de camere interactive și fotografice care fac vizibilă o realitate care a fost ascunsă până acum în rețelele sociale".
Dacă intenția este de a fi prezentă pe internet, "La Llorería" este gata să devină un trend: recuzita, mesajele pictate pe perete, LED-urile colorate... Inițiativa a devenit virală. Nu este obișnuit ca oamenii să își arate fotografiile tristeții pe Instagram, dar este ușor să îți faci un selfie pe telefon cu numele persoanelor pe care le poți suna dacă te simți rău scrise pe perete: un prieten, mama ta... sau un psiholog.
"Pune-ți sentimentele la colț și nu vorbi despre ele. Este exact ceea ce dorim să destigmatizăm", a comentat duminică directorul de marketing al "TherapyChat", Martyna Dluzniewska. "Poți vorbi despre sentimentele tale, dacă nu te simți bine, dacă ai nevoie să te oprești și să te pui pe primul loc, fă-o. Și, bineînțeles, dacă aveți nevoie de ajutor, cereți-l."
Alessandro de Sario, directorul platformei care promovează proiectul, a explicat cum funcționează serviciul său de psihologie digitală online: "Având în vedere că avem sute de psihologi, îl putem găsi pe cel care se potrivește cel mai bine cu tine și cu problema ta. Fie că este vorba de anxietate, depresie, probleme de relații sau stimă de sine".
În 2019, 3.671 de persoane şi-au luat viaţa în Spania. Sinuciderile sunt a doua cea mai frecventă cauză de deces după cauzele naturale. Unul din 10 adolescenţi a fost diagnosticat cu o afecţiune de sănătate mintală, în timp ce 5,8% din populaţia generală suferă de anxietate, potrivit datelor guvernamentale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News