Moscova şi Kievul se acuză regulat reciproc pentru bombardamentele din vecinătatea celei mai mari centrale nucleare din Europa, alimentând temerile asupra unui dezastru cu radiaţii în stil Cernobâl.
Un reporter Reuters a văzut echipa AIEA sosind într-un mare convoi, cu o prezenţă puternică a soldaţilor ruşi în apropiere. O sursă ucraineană ce cunoaşte situaţia a declarat pentru Reuters că misiunea "s-ar putea dovedi a fi mai scurtă decât era planificată".
Potrivit Energoatom, compania nucleară de stat a Ucrainei, bombardamentele ruse au forţat oprirea unuia din cele două reactoare operaţionale ale centralei, în timp ce Moscova a anunţat că a zădărnicit o încercare ucraineană de a pune mâna pe obiectiv.
Un reporter Reuters la Energodar, oraşul din apropiere controlat de ruşi, a declarat că o clădire rezidenţială a fost lovită de bombardamente, forţând oamenii să se adăpostească într-un subsol. Nu a fost posibil să se stabilească cine a tras, notează Reuters.
Guvernatorul instalat de ruşi al districtului Zaporojie, Evgheni Baliţki, a anunţat că cel puţin trei persoane au fost ucise şi cinci rănite în ceea ce el a spus că a fost bombardamentul ucrainean al Energodarului care a distrus de asemenea trei grădiniţe şi Casa de Cultură. Dimineaţa, electricitatea către oraş a fost întreruptă, a mai declarat el.
Potrivit ministrului rus de externe Serghei Lavrov, Moscova face totul pentru a se asigura că instalaţia poate funcţiona în siguranţă şi inspectorii AIEA să-şi poată îndeplini sarcinile.
Şeful AIEA Rafael Grossi a declarat reporterilor joi devreme în oraşul Zaporojie, la 55 km de centrală, că era conştient de "activitatea militară crescută în zonă", dar că va merge înainte cu planul de a vizita centrala şi a se întâlni cu personalul.
Inspectorii AIEA, purtând veste antiglonţ şi călătorind în maşini de teren albe, blindate, cu marcaje ONU pe lateral, au fost opriţi la primul punct de control din afara oraşului în urma rapoartelor privind bombardamentele.
Rusia a acuzat forţele ucrainene că au încercat să pună mâna pe centrală şi de asemenea că au bombardat atât punctul de întâlnire a delegaţiei AIEA, cât şi centrala nucleară în sine.
Potrivit Ministerului rus al Apărării, până la 60 de militari ucraineni au traversat fluviul Nipru, care împarte teritoriul deţinut de cele două părţi, în bărci la ora locală 6.00 (3.00 GMT), în ceea ce a spus că a fost o "provocare" menită să perturbe vizita AIEA.
Ministerul a declarat că "au fost luate măsuri" pentru distrugerea trupelor inamice, inclusiv utilizarea aviaţiei militare.
Un oficial local instalat de Rusia, Vladimir Rogov, a declarat mai târziu că "aproximativ 40" din cei 60 de militari ucraineni au fost ucişi. Trupele ruse au capturat şi trei militari ucraineni în timpul asaltului asupra centralei, a adăugat ministerul.
Oficialii ucraineni au salutat vizita AIEA, exprimând speranţa că ea va conduce la demilitarizarea centralei. Ei declară că Rusia a folosit centrala ca scut pentru a lovi oraşe, ştiind că va fi greu pentru forţele Kievului să riposteze cu tiruri.
Ei au acuzat de asemenea forţele ruse că bombardează centrala, ceea ce oficialii ruşi neagă.
Jurnaliştii Reuters care au urmărit convoiul AIEA înainte de a li se ordona să se întoarcă din cauza condiţiilor periculoase au spus că noaptea în timp ce se aflau în oraşul Zaporojie au văzut cerul iluminat de explozii.
Ei nu au putut verifica cine era responsabil.
Oficialii instalaţi de Rusia au sugerat că echipa organismului de control nuclear al ONU să aibă doar o zi pentru a inspecta centrala, în timp ce misiunea se pregătise pentru mai mult timp.
"Dacă suntem capabili să stabilim o prezenţă permanentă sau o prezenţă continuă, atunci se va prelungi. Dar acest prim segment va dura câteva zile", a declarat Grossi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News