Publicitate
Ingredientul secret pentru un piure de cartofi perfect se regăsește aproape în orice bucătărie. Astfel, nu trebuie să te dai peste cap să faci rost de el, ci trebuie doar să deschizi frigiderul. Cea mai veche rețetă de piure de cartofi se găsește în cartea The Art of Cookery (Arta Gătitului), un volum din anul 1747 semnat de Hannah Glasee.
Te-ar putea interesa și: Amestecați un cartof ras cu puțină miere: Secretul prospețimii tenului a milioane de femei, pe care industria frumuseții îl vrea îngropat
Pe atunci, piureul de cartofi se făcea din doar 4 ingrediente: cartof, lapte, sare și unt. În zilele noastre au apărut tot felul de rețete și alte ingrediente, cum ar fi ierburile (pătrunjel și oregano), condimentele (nucșoară, boia sau usturoi), alte legume (cum ar fi ceapa), brânză, slănină, smântână. O varianta pregătită în Franța are în compoziție și gălbenuș de ou, care îi dă preparatului un plus de cremozitate.
Secretul gătirii unui piure bun începe cu alegerea cartofilor. Cel mai bun piure se face din cartofi albi, care se simt grei în mână. Când îi cureți, pulpa nu trebuie sa fie umedă, adică nu trebuie sa fie plini de apă. Cei mai buni sunt cei făinoși. Dacă îi cumpărați din supermarket, de obicei scrie pe etichetă că sunt pentru fiert.
Ingrediente
- 1 kilogram de cartofi
- 80-100 de grame de unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei (regula este aproximativ 10% grăsime din cantitatea de cartofi)
- 500 ml. lapte fierbinte
- sare după gust
- 3 linguri de cremă de brânză
Mod de preparare:
Spălăm cartofii, îi curățăm și îi tăiem cubulețe. În timp ce îi curățăm, trebuie să-i ținem în apă rece. Exista o teorie care spune că cel mai bun piure se face cu cartofii fierți în coajă. NU este adevărat!
Punem cartofii într-o cratiță și adăugăm laptele. Cartofii trebuie să fiarbă aproximativ 20 minute, însă este recomandat să-i încercăm, pentru a ne asigura ca sunt făcuți înainte de a-i lua de pe foc.
După ce s-au fiert cartofii, transferăm laptele într-un vas și pasăm cartofii.
După ce i-am zdrobit, începem să adăugăm laptele în care au fiert cartofii, amestecând bine. Turnăm lapte treptat, până când piureul de cartofi capătă consistența dorită. Cu cât cartofii sunt mai uscați, nu au apă în ei, cu atât mai mult lapte va intra. Adăugam și untul și crema de brânză (la temperatura camerei) și amestecăm bine. Cu cât amestecăm mai mult, cu atât piureul de cartofi va deveni mai cremos. La sfârșit adăugam sare după gust. Așadar, secretul ingredientul secret pentru un piure de cartofi perfect este crema de brânză. E atât de simplu!
Foarte IMPORTANT! Cartofii nu se zdrobesc cu mixerul sau orice alt dispozitiv cu pale metalice. În caz contrar, consistența piureului va fi elastică și se va întinde ca un mucus. Mai puteți folosi mixerul de mână.
Contrar a ceea ce se crede, cartofii nu provin din Irlanda sau din vreo țară din Europa. Cel mai probabil, aceștia au fost folosiți în alimentație în Peru și nord-vestul Boliviei, încă de acum 10.000 de ani.
Istoria piureului de cartofi se întinde pe 10.000 de ani și pornește din munții din Peru, traversând peisajul rural irlandez și ajungând în Franța.
În timpul războiului de șapte ani de la mijlocul secolului al XVIII-lea, un farmacist al armatei franceze pe nume Antoine-Augustin Parmentier a fost capturat de soldații prusaci. Ca prizonier de război, a fost nevoit să trăiască pe rații de cartofi.
În Franța acelor ani, aceasta era considerată o pedeapsă deosebit de crudă, cartofii fiind priviți ca furaje pentru vite. Mai mult, se credea că această legumă cauzează lepră la oameni. Teama a fost atât de răspândită printre francezii, încât a fost adoptată și o lege împotriva lor în 1748.
Dar după cum avea să afle Parmentier în închisoare, cartofii nu i-au fost fatali, ba chiar erau destul de gustoși. După eliberarea sa la sfârșitul războiului, farmacistul a început să le arate compatrioților săi minunile cartofului. O modalitate de a face acest lucru a fost să demonstreze toate modurile delicioase în care ar putea fi servit, inclusiv în celebrul piure. Desigur, pe atunci nu putea folosi ingredientul secret pentru un piure de cartofi perfect, însă ce știm sigur este că în anul 1772 Franța a ridicat interdicția de consum în ceea ce privește cartofii, potrivit Mentalfloss.
Secole mai târziu, putem comanda piure de cartofi în aproape toate țările din lume, în diverse restaurante, de la fast-food-uri, până la cele mai sofisticate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News