Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Indicele de sărăcie arată diferenţele mari dintre statele europene. România, rată îngrijorătoare
WhatsApp
Institutul Naţional de Statistică şi de Studii Economice (Insee) a publicat un studiu comparativ privind sărăcia în Europa. Autorii săi disting două abordări: sărăcia "monetară" şi "privaţiunile materiale şi sociale". Cumulate, ele dezvăluie imense diferenţe dintre statele membre, scrie Le Monde.

Nouă milioane de francezi trăiesc astăzi sub pragul sărăciei. În termeni de statistică, acest lucru înseamnă că dispun de un venit de sub 60 % din venitul mediu, adică 1.000 de euro pentru o persoană singură, potrivit dfatelor citate de Le Monde.

În 2016, acest fenomen atingea 13,6 % din populaţie. Un nivel mult inferior celui al mediei UE (17,3 %), deoarece Hexagonul afişa a şasea rată de sărăcie de pe Bătrânul Continent.

Dar atenţie: această măsură este relativă. Pragul diferă de la o ţară la alta, în funcţie de nivelul de trai al populaţiei. Republica Cehă, care afişează cea mai mică rată de sărăcie din cele 28 de state membre (9,7 %), are un venit de referinţă de 620 euro lunar, faţă de 1.155 euro în Austria, care este totuşi a opta clasată.

 

Indicele de sărăcie al României, cifre îngrijorătoare

 

Eurostat a dezvoltat în 2017 un alt indicator. În timp ce sărăcia "monetară" permite mai ales măsurarea gradelor de inegalitate dintr-o societate, "privaţiunile materiale şi sociale" ţin cont, în schimb, de persoane "incapabile să acopere cheltuielile legate de cel puţin cinci elemente ale vieţii curente considerate ca dezirabile, chiar necesare".

Criteriile stabilite sunt cât se poate de concrete: să poţi face faţă unor cheltuieli neaşteptate sau să îţi oferi o săptămână de vacanţă, să fii în măsură să plăteşti chiria şi facturile, să te îmbraci, să te încălzeşti.

Pe această bază, "privaţiunile materiale şi sociale" ating 12,7 % dintre francezi şi 15,7 % din locuitorii Uniunii Europene.

Dar, în timp ce doar 2,9% dintre suedezi sunt vizaţi, ratele explodează în România şi Bulgaria, unde se apropie de 50%. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
pixel