Spania va ridica astfel una dintre ultimele restricţii în vigoare de la începutul pandemiei de COVID-19, datorită "unui context epidemiologic favorabil" rezultat al unei "acoperiri vaccinale foarte mari", a declarat ministrul Sănătăţii, Carolina Darias, la sfârşitul unei reuniuni a Consiliului de Miniştri.
Ministrul Darias a subliniat totodată că masca "nu va fi folosită în niciun caz" în mediul şcolar.
Cu toate acestea, situaţia va fi mai puţin clară în ceea ce priveşte purtarea măştii la locul de muncă. "Ca regulă generală, (purtarea măştii) nu va fi obligatorie", însă companiile, prin responsabilii lor în materie de prevenire a riscurilor legate de condiţiile de muncă, "vor putea lua măsurile corespunzătoare, inclusiv posibila utilizare a măştii", a mai precizat ministrul Sănătăţii.
Schimbarea regulilor marchează unul dintre cele mai simbolice momente ale pandemiei în Spania, toate celelalte reguli Covid-19 (carantină, stare de asediu, permise sanitare etc.) fiind demult depășite.
"Măștile de față nu mai sunt obligatorii, cu excepția anumitor excepții", a declarat Darias la conferința de presă de marți, după ședința Cabinetului spaniol care a aprobat legea.
Aceste excepții sunt aceleași cu cele anticipate anterior de autoritățile sanitare spaniole. Acoperirea feței va fi în continuare obligatorie în:
- spitale și alte unități legate de sănătate (clinici stomatologice, farmacii, cabinete de fizioterapie etc.)
- casele de îngrijire de bătrâni
- toate formele de transport public (avioane, autobuze, trenuri, metrouri, taxiuri și feriboturi, acestea din urmă dacă nu se poate păstra o distanță de 1,5 metri în interior).
Cu toate acestea, nu va mai fi necesar să se poarte mască în interiorul barurilor, cafenelelor, restaurantelor, cluburilor de noapte, cinematografelor, teatrelor, stadioanelor sportive, concertelor, centrelor comerciale, supermarketurilor, sălilor de sport și școlilor.
La locurile de muncă, angajatorii vor fi cei care vor decide dacă personalul trebuie să continue să poarte măști, deși "regula generală" este că acoperirea feței nu mai este obligatorie.
Ministerul spaniol al Sănătății recomandă ca persoanele de peste 60 de ani, persoanele imunodeprimate, femeile însărcinate și persoanele care le însoțesc să continue cu "utilizarea responsabilă" a măștilor de față în interior.
Pentru restul populației, autoritățile sanitare recomandă, de asemenea, să dea dovadă de "bun simț" și "prudență", recomandându-le să poarte în continuare măști în spațiile interioare slab aerisite sau aglomerate.
Dar, cu excepția câtorva locuri în care măștile continuă să fie obligatorii, începând de miercuri, 20 aprilie 2022, va fi la latitudinea cetățenilor obișnuiți să decidă când și unde să poarte masca în interior.
"Reintrăm într-o oarecare normalitate și suntem capabili să ne arătăm din nou fețele și zâmbetele", a declarat Darias, subliniind în același timp că măștile "ar trebui să fie în continuare printre noi ca element de protecție, în special pentru persoanele vulnerabile".
Spania a înregistrat o ușoară creștere a ratei de infectare după sărbătorile de Paște, care se situează în prezent la 466 de cazuri la 100.000 de persoane.
"Nu lăsăm garda jos", a dat asigurări ministrul spaniol al sănătății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News