Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Incendii devastatoare în Franţa: Peste 30.000 de oameni au fost obligați să își părăsească locuințele
WhatsApp
De astăzi canicula a pornit spre estul Franței, aducând peste 40 de grade Celsius. La Paris, Lille, Strasbourg şi Lyon, valul de căldură care a lovit Europa de Vest în ultima perioadă a favorizat incendii devastatoare în Franţa. Peste 30.000 de oameni au fost obligați să își părăsească locuințele și mii de hectare de teren au fost arse.

Europa continuă să se confrunte cu temperaturi extreme. Marea Britanie a consemnat deja cea mai călduroasă noapte din istoria înregistrărilor meteorologice, fapt care a adus la suspendarea unor servicii feroviare şi la închiderea unor şcoli, informează Reuters.

Ministrul transporturilor, Grant Shapps, a spus că va fi nevoie de mulţi ani ca Marea Britanie să-şi poată moderniza complet infrastructura pentru a face faţă temperaturilor ridicate. În 64 de localităţi din vestul Franţei au fost doborâte recordurile absolute de temperaturi maxime, o situaţie anormală pentru coasta franceză a Atlanticului.

De astăzi canicula a pornit spre est, aducând peste 40 de grade Celsius. La Paris, Lille, Strasbourg şi Lyon, valul de căldură care a lovit Europa de Vest în ultima perioadă a favorizat incendii devastatoare în Franţa, dintre care cel de la sud de Bordeaux continuă să se extindă de peste opt zile, fiind imposibil de controlat, în ciuda unei mobilizări excepţionale de forţe tehnice şi umane.

Incendii devastatoare în Franţa: Cerul oraşului Bordeaux a căpătat o culoare ciudată

 

Cerul oraşului Bordeaux a căpătat o culoare ciudată, fiind neobişnuit de întunecată, din cauza pâclei de fum ajunsă de la 40 de km depărtare, unde de peste o săptămână este activ unul dintre cele mai devastatoare incendii de pădure din istoria Franţei.

20.000 de hectare de vegetaţie au fost transformate în cenuşă şi peste 30.000 de oameni din zonele de risc au fost obligaţi să îşi părăsească domiciliul, printre ei, mii de turişti aflaţi în vacanţă în regiune. Peste 2.000 de pompieri luptă în prezent cu flăcările, în condiţii extrem de dificile şi până ieri, la temperaturi de peste 40 de grade.

Azi dimineaţă a fost lansat un nou apel de mobilizare care să crească efectivele până la 3.500 de oameni, datorită unor noi întăriri aşteptate din alte regiuni. Pompierii sunt sprijiniţi de nouă avioane bombardiere de apă, ceea ce reprezintă jumătate din flota naţională franceză de luptă împotriva incendiilor. La aceste forţe participă şi două avioane sosite din Grecia. Pe lângă pompieri, militari şi civili, sute de locuitori din regiune participă ca voluntari, aducând cu ei cisterne de apă, utilaje agricole, tot ce poate fi folosit pentru a opri focul.

Peste 30.000 de oameni au fost obligați să își părăsească locuințele

 

Alte două incendii, de mai mici dimensiuni, sunt, de asemenea, active în alte zone. Unul în regiunea Finistère, din vestul Franţei, o premieră pentru această zonă, foarte puţin expusă unor astfel de fenomene. 1.300 de hectare au ars deja aici şi a fost nevoie de evacuarea a 500 de persoane. Un alt foc, izolat acum două zile, a repornit în sud-est, unde a devastat deja 1.500 de hectare de vegetaţie.

Comisarul european responsabil cu managementul crizelor, Janez Lenarcic, a primit astăzi, la Bruxelles o delegaţie de senatori francezi cu care a discutat despre cele mai eficiente modalităţi de pregătire pentru a face faţă incendiilor de vegetaţie. "Incendiile de pădure din Europa sunt din ce în ce mai grave, iar sezonul de declanşare tot mai timpuriu şi mai îndelungat. Schimbările climatice ne aduc în faţa confruntării cu situaţii de urgenţă din ce în ce mai greu de prevăzut. Europa derulează tot mai multe acţiuni de pregătire şi prevenire, dar mai sunt multe de făcut în toate ţările, inclusiv evaluări comune de anticipare a riscurilor. Numai lucrând împreună putem preveni, ne putem pregăti şi răspunde corespunzător ameninţărilor cu incendiile de vegetaţie din prezent şi din anii următori", declară comisarul european într-un comunicat de presă.

Mii de hectare de teren agricol au ars

 

Datorită mecanismului său de protecţie civilă, Comisia Europeană se află în prima linie când este nevoie se acordă asistenţă de urgenţă pentru ţările afectate de incendii. Atunci când capacitatea naţională este depăşită de intensitatea focului, statele membre pot activa mecanismul pentru a solicita un răspuns european coordonat, rapid şi eficient.

În ultimele două săptămâni, patru avioane de stingere a incendiilor din flota europeană din Spania şi Italia au fost mobilizate pentru a ajuta Portugalia. Săptămâna trecută, centrul de coordonare a mobilizat două avioane de stingere a incendiilor din flota grecească Rescue în sprijinul Franţei, iar o aeronavă din Croaţia a fost desfăşurată pentru a interveni în Slovenia în weekend. Satelitul european Copernicus monitorizează, de asemenea, situaţia din Franţa, pentru a contribui la consolidarea răspunsului de urgenţă.

La rândul său, Franţa a trimis de 13 ori avioane de stingere a incendiilor în ultimii ani în ţări europene şi chiar din afara Uniunii. În plus, Uniunea Europeană sprijină nu numai operaţional, ci şi financiar eforturile de prevenire şi pregătire a statelor membre în cazul incendiilor de vegetaţie, relatează Rador.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel