Publicitate
Mâncarea de vinete în stil turcesc este ideală pentru zilele reci, de toamnă. Vinetele sunt bogate în apă, nutrienți care ți vor da energia necesară pentru toată ziua.
Ingrediente
2 vinete
zeama de la ½ de lămâie
150 de grame de ceapă tocată
1 ardei gras roșu maretocat cubulețe
1 ardei iute
300 de grame de roșii bine coapte, cărnoase, fără multe semințe, opărite, decojite și tocate cuburi
2 căței buni de usturoi, zdrobiți
130 de ml. de ulei de măsline extravirginsare și piper după gust
Cureți vinetele, apoi pregătești un castron mare cu apă rece (3-4 litri) în care dizolvăm 1 lingură cu vârf de sare și zeama de lămâie.
Acoperi vinetele cu o farfurie, ca să stea bine scufundate în apa cu sare și lămâie. Sarea va extrage din ele sucul amărui iar lămâia le va împiedica să se oxideze. Le lasi așa minimum jumătate de oră.
După ce s-au înmuiat bine, scoți vinetele din saramură. Le stoarcem ușor, presându-le, apoi le zvântăm cu șervete de bucătărie. Putem să gătim vinetele la tigaie sau la cuptor, eu am preferat să le fac la cuptor, așa că am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, ventilat.
Cât timp se încălzește cuptorul, tăiem vinetele în cubulețe de aproximativ 3 cm/latură. Pregătești o tavă cu hârtie de copt, punem vinetele pe aceasta și le stropim cu 100 de ml. ulei de măsline. Amestecăm bine, practic, vinetele vor absorbi imediat tot uleiul.
Peste vinete se presară cu puțină sare și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C, cu ventilație, sau 190°C static. Dacă preferați să le faceți la tigaie, înfierbântați câte ¹⁄3 din aceeași cantitate de ulei (100 de ml) în trei tranșe. Prăjește vinetele, pe rând, până se rumenesc și devin moi
Bagă vinetele la cuptor aproximativ 25 de minute.
Într-o tigaie largă și adâncă, se pune restul de ulei și se încinge pe foc mediu. Se adaugă ceapa tocată, ardeiul gras cubulețe și, dacă folosiți, ardeiul iute curățat de semințe și nervuri, tocat fin. Se presară puțină sare și se reduce focul la mic. Se călesc legumele, amestecând adesea, până când se înmoaie bine, fără să se rumenească. La mine, călirea a durat 15 minute.
După ce legumele din tigaie s-au înmuiat bine, se adaugă roșiile curățate de pieliță și tocate cuburi. Se dă în câteva clocote bune, să se formeze sosul.
Se adaugă acum vinetele deja coapte. Se amestecă ușor, pentru că sunt moi și ultimul lucru pe care dorim ar fi să le zdrobim. Adăugăm acum în mâncarea de vinete usturoiul zdrobit și puțină apă fierbinte. Lasă-le să fiarbă 5 minute, apoi presară verdeață și sare.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News