Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Iliescu, inculpat oficial în dosarul Mineriadei. S-a cerut avizul lui Iohannis pentru începerea urmăririi penale 
WhatsApp
Judecata lui Ion Iliescu în dosarul Mineriadei ar putea începe dacă Iohannis își va da avizul.
Începe judecata în Dosarul Revoluției: Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de infracțiuni contra umanității

Procurorul general Alex Florenţa a solicitat avizul preşedintelui Klaus Iohannis pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu în dosarul referitor la Mineriada din iunie 1990, au dezvăluit surse judiciare pentru Agerpres.

Iniţial, în iunie 2017, fostul preşedinte Ion Iliescu a fost trimis în judecată pentru infracţiuni contra umanităţii, alături de fostul premier Petre Roman şi fostul director SRI Virgil Măgureanu. Cu toate acestea, în decembrie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis restituirea dosarului la Parchetul Militar, pentru a permite refacerea anchetei de la zero.

Dosarul Mineriada. Se reia întreaga procedură

 

Judecătorii au hotărât atunci anularea tuturor probelor strânse de procurori, stabilind nelegalitatea rechizitoriului prin care Ion Iliescu a fost trimis în judecată, alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, generalul (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiralul (rez.) Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Astfel, procurorii sunt acum obligaţi să redesfăşoare întreaga procedură, inclusiv să obţină avizul de la şeful statului pentru punerea sub acuzare a lui Ion Iliescu.

Potrivit procurorilor militari, în zilele de 11 şi 12 iunie 1990, autorităţile statului au decis să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii din Bucureşti, care cereau în principal adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în opoziţie cu cele ale majorităţii politice aflate la putere la acel moment.

Conform Parchetului Militar, atacul a fost pus în practică în dimineaţa zilei de 13 iunie 1990, şi a avut următoarele repercusiuni: patru persoane au fost ucise prin împuşcare, iar alte 1.388 de persoane au fost rănite fizic sau psihic. De asemenea, 1.250 de persoane au fost private de libertate din motive politice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel