Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ieșirea la pensie în Italia. Guvernul schimbă sistemul. Noi reguli pentru pensionarea anticipată. Cota 41 vs cota 100
WhatsApp
Guvernul se pregăteşte de o nouă reformă a sistemului de pensii. Executivul pune pe masă o variantă mai flexibilă decât "Cota 100", care presupune că orice cetăţean care a cotizat 41 de ani la bugetul de stat poate să se retragă din câmpul muncii, indiferent de vârstă. 

Cota 41

 

Sindicatele - scrie Il Messaggero - cred că oricine are 41 de ani de contribuții ar trebui să se pensioneze indiferent de vârstă. Astăzi această opțiune este posibilă numai pentru lucrătorii precoce care la vârsta de 19 ani aveau în spate cel puțin un an de contribuții plătite. Conform unor studii efectuate înainte de introducerea „Cotei 100”, trecerea la "Cota 41" ar fi ridicat cheltuielile de la 12 miliarde de euro începând cu primul an. Un nivel care nu este ușor de susținut, având în vedere și criza economică rezultată în urma epidemiei Covid-19. Cu toate acestea, ar trebui spus că alte ipoteze prevăd o confirmare a cotei 100 pentru accesarea pensiei, deși cu o serie de limitări și penalități economice care ar limita impactul asupra conturilor publice. 

De la 1 ianuarie 2019, pensionarea anticipată se poate dobândi după minimum 42 de ani și 10 luni de contribuții (41 de ani și 10 luni pentru femei). Cerință care nu face obiectul ajustării demografice până în decembrie 2026.

 

Cota 100

 

”Cota 100” reprezintă un mecanism de pensionare anticipată care permite ieșirea la pensie înainte de îndeplinirea cerințelor actuale aflate în vigoare de la 1 ianuarie 2019 (în baza vârstei, 67 de ani pentru bărbați și 66 de ani și 7 luni pentru femei cu minim 20 de ani de contribuții sau, pe baza contribuției, 43 de ani și 3 luni de contribuții pentru bărbați și 42 de ani și 3 luni de contribuții pentru femei, indiferent de vârstă). 

Astfel, ”Cota 100” prevede în schimb o vârstă de cel puțin 62 de ani și 38 de ani de contribuții plătite. Același decret prevede o micșorare a cererilor contributive în vigoare de la 1 ianuarie a.c., fiind necesari 42 de ani și 10 luni pentru bărbați și 41 de ani și 10 luni pentru femei.

În sectorul privat, cine a îndeplinit condițiile cotei 100 până la data de 31 decembrie 2018 poate ieși la pensie de la 1 aprilie 2019. Cine a îndeplinit sau urmează să îndeplinească aceste condiții după 1 ianuarie 2019, va putea ieși la pensie 3 luni mai târziu, respectiv de la 1 iulie 2019.

Pentru funcționarii publici, regulile prevăd ca, cei care au îndeplinit condițiile cotei 100 până la 31 decembrie 2018, pot ieși la pensie de la 1 august 2019; în celelalte cazuri, se poate ieși la pensie la 6 luni după îndeplinirea cerințelor cotei 100, dar cu un preaviz de 6 luni. Lucrătorii din învățământ pot face acest lucru la începutul anului școlar, respectiv în luna septembrie.

Cei care decid să iasă la pensie folosind prevederile cotei 100 nu pot cumula pensia cu alte venituri până la îndeplinirea vârstei normale de pensionare, decât în limita a 5.000 euro realizați ca urmare a unor activități ocazionale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel